Путин предупреди за ядрен риск (обзор)

Владимир Путин

Критикува Вашингтон за излизането от ракетния пакт

Надява се новият британски премиер да затопли отношенията с Русия

Не се вълнува, че не е поканен в Нормандия

В разговора с шефовете на информационни агенции Владимир Путин отхвърли твърденията, че Русия желае отслабване на ЕС, който е най-големият търговско-икономически партньор на Русия.

Президентът Владимир Путин предупреди за опасност от разпадане на международната система за контрол върху ядрените оръжия, обвини САЩ за забавяне на преговорите по „Нов СТАРТ” и разкритикува Вашингтон за излизането от ракетния пакт, предаде Ройтерс.

Това руският държавен глава заяви на среща с ръководители на водещи световни информационни агенции (от Великобритания, Германия, Иран, Испания, Италия, Китай, САЩ, Франция и Япония), която се състоя в кулоарите на започналия вчера в Санкт Петербург Световен икономически форум.

Путин посочи, че преговорите с Вашингтон за удължаването на Договора за ограничаване на стратегическите въоръжения („Нов СТАРТ”) още не са започнали. Той сподели, че причината за това е в САЩ, но пък отбеляза, че последните му телефонни разговори с американския му колега Доналд Тръмп вдъхват оптимизъм. „Нов СТАРТ” бе подписан през 2010 г. от тогавашните президенти Барак Обама и Дмитрий Медведев. Договорът, който изтича през 2021 г., ограничава двете страни да притежават повече от 1550 дислоцирани ядрени бойни глави и 700 дислоцирани ракети и стратегически бомбардировачи.

На въпрос защо не е поканен на тържествата за 75-годишнината от десанта в Нормандия (виж горе), Путин отвърна, че е приел със спокойствие този факт и подчерта, че си има „достатъчно много работа”.

Пред представителите на чуждите медии Путин изрази и надежда, че следващият премиер на Великобритания ще съдейства за подобряването на отношенията Москва-Лондон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят