Путин предупреди САЩ за опасност от ракетна криза

Военният министър Андрей Белоусов, Владимир Путин и главнокомандващият руските ВМС адм. Александър Мойсеев на Военноморския парад в Санкт Петербург.

Вашингтон нагнетява напрежението, казва Кремъл

Времето за достигане на цели ще бъде 10 минути

Пентагонът спрял тайна операция на Киев

Владимир Путин предупреди САЩ, че ако Вашингтон разположи ракети с голям обсег в Германия след 2026 г., Москва също ще разположи такива ракети, в чийто обсег ще влиза Западът, предаде “Ройтерс”.

В реч в Санкт Петербург пред матроси от Русия, Китай, Алжир и Индия по случай Деня на руските военноморски сили Путин предупреди САЩ, че рискуват да предизвикат ракетна криза, подобна на тази от времето на Студената война.

“Времето за достигане на цели на наша територия от тези ракети, които в бъдеще може да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, ще бъде около 10 минути”, заяви руският президент.

По-рано този месец от Вашингтон обявиха, че през 2026 г. ще започнат да разполагат ракети с голям обсег в Германия, за да покажат ангажираността си към НАТО и европейската отбрана.

Тези “епизодични базирания” щели да бъдат подготовка за по-дългосрочното разполагане на подобни средства, които ще включват ракети SM-6, крилати ракети “Томахок” и хиперзвукови оръжия, които в момента са в процес на разработка.

В речта си Путин каза още, че Вашингтон нагнетява напрежение и е прехвърлил ракетни комплекси “Тайфун” в Дания и Филипините, и сравни американските намерения с решението на НАТО да базира ракетни комплекси “Пършинг 2” в Западна Европа през 1979 г.

Руският президент предупреди, че Русия може да възобнови производството на ракети със среден и по-малък обсег, способни да носят ядрени бойни глави, и след това да обмисли къде да ги разположи, след като САЩ базират подобно въоръжение в Европа и Азия.

Междувременно в. “Ню Йорк Таймс” пише, че на 12 юли руският министър на отбраната Андрей Белоусов и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин са обсъдили в телефонен разговор подготовката на Украйна за “тайна операция” срещу Русия.
Изданието, позовавайки се на висши американски служители, пише, че руската страна се заинтересувала дали Вашингтон знае за плановете на Киев да използва американско оръжие.

Според събеседниците на вестника, Пентагонът не е знаел за предстоящата операция и е приел предупреждението на Русия толкова сериозно, че се е свързал с властта в Киев и настоятелно е препоръчал да се откажат от всякакви подобни планове.
Отбелязва се също, че украинската страна не винаги споделя със САЩ плановете си за предстоящи операции, което предизвиквало недоволство по високите етажи във Вашингтон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят