Путин работил с нелегали в разузнаването

Снимка: Архив

Бившите ми колеги са уникални хора, каза президентът

Руският президент Владимир Путин поздрави служителите на външното разузнаване с професионалния им празник в програмата “Вести в събота” в ефира на тв Русия 1 и разказа за своя предишен професионален опит в нелегалната разведка, предаде Интерфакс.

“Цялата ми работа в органите на външното разузнаване на СССР бе свързана не просто със Службата за външно разузнаване, а именно с нелегалната разведка. Познавам хората, които работят в нея и мога да кажа, че те притежават специални качества, специални убеждения и характер”, каза Путин. “Това са уникални хора. Не всеки може да се откаже от настоящия си живот, от близки и роднини и да напусне страна в продължение на много години, за да служи на отечеството си. На това са способни само избрани и казвам това без всякакво преувеличение”, подчерта руският лидер.

Под нелегали се разбират разведки, внедрени под чужда самоличност в разузнаваната страна.

Няколко дни по-рано Путин разказа, че още в детството си решил да стане разузнавач. Отишъл в приемна на КГБ, но му казали първо първо да завърши вуз и да получи юридическо образование. След което спрял да набляга на физика, химия и математика и постъпил в юридически факултет в Ленинград. От биографията на Путин се знае, че след това го разпределили в КГБ, като първо бил в контраразузнаването, после във външното разузнаване, като под прикритие е работил като директор на Дома на дружбата СССР-ГДР в Дрезден в периода 1985-1990 г.

В събота държавният глава посети международния детски лагер “Артек”, намиращ се в анексирания от Украйна през 2014 г. Крим. В него почиват деца, демонстрирали големи успехи в учението. Путин взе участие в детски рожден ден, на който го почерпиха с палачинки, а след като разбра, че в програмата на децата има и посещение на винарска изба, той ги посъветва да пият плодов сок или кефир.

Визитата на президента в Крим разгневи Киев и украинското външно министерство я определи като “грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на страната”. Ведомството изпратило и протестна нота до руското МВнР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа