На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 ноември 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Путин се договаря с тия, от които нещо зависи България да покаже, че е фигура в шаха, а не шахматна дъска

Карикатура Иван Кутузов-Кути

Изминалият май може да се определи като месеца на Путин. Проведеният Петербургски международен икономически форум със 140 държави, 17 000 участници, подписани многомилиардни договори, присъствието на Европа и на Изтока, в лицето на японският министър-председател Шиндзо Абе и китайския вицепрезидент Ван Цишан, е безспорен успех.

Все по-очертаващото се фиаско на случая „Скрипал“, украинските инсинуации с уж „убития“ от Кремъл журналист от Киев Аркадий Бабченко накара дори благосклонната към сегашната украинска власт западна журналистика да реагира остро. Скоростните визити на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Макрон при президента Путин оставиха усещане за настъпваща коренна промяна в отношенията на Русия с Европа. Двамата европейски лидери осъществиха посещенията си при руския президент само седмица след визитите си във Вашингтон. Там разговорите с Тръмп също показаха настъпваща промяна в отношенията между Европа и САЩ. Стана ясно, че тази нова посока, зададена от Вашингтон, не ни харесва. Тя се изразява в слогана: Америка над всички!

Основните въпроси, които всеки от европейските лидери постави, а именно запазване на споразумението с Иран, избягване на налагането на американски санкции над европейски компании, безсрочни изключения за ЕС за въвежданите от САЩ мита за алуминий и стомана получиха категоричен отказ. Нещо повече, американският президент отново постави недвусмислено въпроса за повишаване до 2% от БВП на разходите за издръжка на НАТО. Стана известно, че е оказван натиск над Германия за стопиране на газопровода „Син поток-2“, а е предлаган втечнен американски шистов газ с танкери, калкулирани в цената. За да не е неясно как могат да се развият нещата, бяха повторени претенциите към германския автомобилен комплекс, че продава произведени в заводите си в Мексико автомобили на американския пазар без мито, а френските банки следва да спазват правилата, за да не бъдат отново глобени.

Новите реалности изискват и нови отношения. Визитите на лидерите на двете водещи европейски държави при Путин бяха с такава цел. Меркел потвърди намерението си Германия да изгражда новия газопровод с Русия, въпреки съпротивата на Вашингтон. Постара се да гарантира газовия транзит през Украйна и спазването на мирните споразумения „Минск-2“. Същото стори Макрон.

Относно мирните споразумения и тримата са наясно, че не контролират изцяло мача, защото украинският играч слуша само Вашингтон. За властта в Украйна европейските участници в „Минск-2“ и в „Минск-1“ и във февруарските споразумения от Майдана – 2014 г. са само статисти. Макрон обсъди ситуацията в Сирия, споразумението с Иран, въпросите с КНДР и направи редица важни изказвания. Призна, че в международните отношения Русия не може да бъде изолирана. Заяви ролята й на лидер. Потвърди, че е имало ангажимент на НАТО да не застрашава Русия с военна инфраструктура до нейните граници. И френската Total подписа многомилиардна сделка за участие в разработването на газовите находища в Русия. В изказването на Путин имаше нещо много показателно – че Франция винаги е надежден партньор в международните отношения и отстоява единствено своите интереси. Макрон побърза да потвърди, че Франция остава такъв независим партньор. Подчертавам този важен момент, защото той е основен и за българо-руските отношения. Надеждността се изразява в спазване на поетите ангажименти и отстояване на собствена позиция.

Това е в основата на външната политика. Независимо от опитите да ни се обяснява как икономическият интерес определял всичко, влиянието на политиката е основно. Политическият натиск беше причината България да спре всички проекти на Русия у нас, като се почне от „Син поток“, който първо беше предложен на България.

Кабинетът „Костов“ ни уверяваше, че Русия няма технологичните възможности да поставя тръби през морето, докато тръбите не достигнаха Турция. По тях вече се пренасят 19 млрд.куб.м годишно. И когато някой говореха за другия руски проект, предложен на България – „Южен поток“, те забравиха този факт. В този контекст са и проектите за нефтопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ „Белене“. България е в групата с най-висок политически риск за руските проекти, въпреки че няма друга страна в Европа, на която Русия да е предлагала толкова много проекти. Всеки от тях беше спрян. Защо изобщо са били стартирани? Защото икономически са били обосновани, но се е намесил политическият фактор. И не случайно руският президент при обявяването на пренасочения „Южен поток“ към Турция заяви, че българската страна не е в състояние да изпълнява поетите си ангажименти под оказан външен политически натиск.

Оправданията с ЕК не струват много. Австрия поиска и получи решение на парламента си да строи газопровода независимо от позицията на ЕК. Орбан в Унгария също препотвърди, че ще спазва договорите и даже стартира с „Росатом“ изграждането на два нови реактора в АЕЦ „Пакш“ с руски заем. Путин има отиграна тактика с такива държави: на изпаднала в зависимост страна не се предлага нищо, не се и договарят с нея. Преговорите се водят с нейните опекуни, защото тя прави това, което й наредят те. В тези договорки не влизат интересите на зависимите, защото те не участват в тях.

Миналото и бъдещето на отношенията между Путин и България се определят само от този показател. Срещи винаги ще има, той се среща и с Порошенко в Минск, но резултатът ще е неясен – също като при набързо изстреляните визити на президента и министър-председателя на България. Русия не се ангажира с нищо от направените й предложения. Именно заради тактиката да се договаря с тези, от които нещо зависи.

На нашето предложение за газопровод, Путин отговори, че е говорил с….Ердоган! На това за газов хъб, повтори, че нещата трябва да се договарят с Брюксел. Относно АЕЦ „Белене“- че ще чакат да ги поканят, но бъдещите инвеститори, които няма да са български и тогава „Росатом“ ще преговарят с тях. Каквито и да са инвеститорите, съгласно процедурите на международната атомна агенция, производителят на реакторите винаги участва.

Трябва да се разбере, че всички тези предложения вече не са руски проекти. Продължението на „Турски поток“ през България е продължение на турски, а не на руски поток. За да се случи, трябва да сме наясно с няколко неща: това продължение на първата тръба собственост на турската „Боташ“ ли ще е? Ако е така, Турция ще ни продава газа с надценка, като свой продукт. Дори да успеем да докажем преимущества за втората руска тръба пред маршрута през Ипсала-Гърция, пак остава неясен договорът между „Газпром“ и „Боташ“ – дали това ще е руски газ, който ние ще транзитираме. Относно газовия хъб „Балкан“ и захранването му с руски газ, има още повече неясноти. Страната с такъв хъб изкупува на границата си влизащите в него газови потоци, а ние не знаем какъв точно газ ще бъде това – нещо основно за ценообразуването. За хъб са необходими поне два независими източника и газохранилище. Трябват и тръби, около 130 км. новопостроени. Втората тръба от „Турски поток“ вече е поставена на 380 км.по дъното на морето и се предвижда да излезе на брега през пролетта на 2019 г. Всичко това е като в поговорката, че не можеш да нагазиш два пъти в една и съща река. Не можеш да прокараш 2 пъти един и същ проект за газопровод.

А дали в тези кратки срокове правотелството ще успее да го направи? Икономически е трудно осъществимо. Въпреки всичко, в икономиката стават чудеса, когато в нея се намеси политиката – при желанието на Русия да инвестира в проектите, защото е газът техен продукт, както и реакторите. Но за да стане това, България трябва да покаже, че е фигура в шаха. Иначе ще си остава шахматната дъска, върху която другите си играят партиите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. така, така, търсите българския Герхард Шрьодер, който да удари в гръб нашите съюзници. Германия и Европа вече си изпати от предателското поведение спрямо Източна Европа (с митата за стоманата, които естествено не важr за топ производител като Украйна, която ще купува и оръжие от САЩ). България изглежда като аутсайдер, но нашата игра е била винаги лоялна към главния ни съюзник и така ще остане до последно.

  1. Ти кажи каква ни е далаверата… тва за ценностите за олихофрени го знаем от поръчковия дисидент на луканов – плевнелиев.

  1. Президентът Радев е независим. От него вече нищо не зависи. Абсолютно нищо! Той вече е политически труп. Не може „надпартийният“ президент Радев постоянно да се изявява като говорител на Корнелия Нинова и да дрънка глупости през ден. След мандата си ще бъде забравен много бързо.

   1. Симо, пишеш като ДЯВОЛА – НЕЗАВИСИМ е човек който не изпьлнява чужда воля, а следва собствени правила ,или работи безкористно за хората.A зависимия човек изпьлнява чуждата воля защото КМЕТА НА СИМИТЛИ МУ Е МИНАЛ ОТЗАД -нито Борисов нито Герб са го отрекли.

 2. Не от президента, а от Цецо. Той ходи на молитвени приеми при президент Тръмп по два пъти в година и на срещи с американските служби за сигурност.

  1. Още по често на козяк и понякога при хондацията на германската безродна отрепка аденауер.

 3. Австрия плътно играе с Германия, в традиционно добри исторически взаимоотношения е с Унгария, Чехия и Словакия, затова може много лесно да провежда и своя политика в ЕС. Същото, макар и в по-малка степен, важи за споменатите Унгария и другите две на територията на бившата Австроунгарска империя. За България, лишена от подкрепата на Влиятелен геополитически фактор, това е почти невъзможно и ролята на управляващите у нас и микроскопична дори и да са умни, опитни и ловки.

  1. карашаре, кво му четеш на тоз „коментатор“?
   Ми че той си е едно просто селянче, дето като си помисли нещо и веднага заявява, че това, което си е помислил е самата истина. Няма друга истина!
   Обикновен селски бабаит!
   да видим с кого се е договорил Путин, от когото зависи нещо:
   Меркел? Че какво зависи от Меркел? Да не би изграждането на Северен поток 2 да зависи от Меркел? ами че той минава през 3 държави докато стигне до Меркел? От Меркел след това ще зависи на каква цена Германия ще продава германския газ на Европа! Ама и това няма да зависи от Германия!
   Макрон? Че какво зависи от Макрон? Ха американците кажат платете си стотиците милиарди „глоби“, дето вашите банки нарушаваха „иранското ембарго“ и Франция е в нокдаун поне за 20 години! Затова Макрон ще носи цели горски масиви в Америка, а не само едно дъбче – дано да и се разминат 250 милиарда глоби за Иран!
   Австрия? Че какво зависи от Австрия? Може би Австрия ще командва колко и какви въоръжения да прави Европа? Ами, че тя никога не е била в НАТО! Единственото от което се интересува Австрия е плаването по Дунав към Германия! И по-точно какви такси да взима за всяка една лодчица!
   Италия? Ами че достатъчно е Америка да си поиска парите от Европа за нарушаването на „Иранското ембарго“ и „дизелгейта“ и за Италия няма да бъде „заделен“ нито един евроцент във вид на кредити. А това на прост счетоводен език означава „неминуен фалит в рамките на 2 месеца“!
   Да продължавам ли?
   Например „договорите“ на Путин с Ципрас? Или „договорите“ му с Мари Льо Пен, заради които се наложи да фалира цяла руска банка?
   Статията е смешна и е написана от футболен запалянко, който са му дали микрофона на изпълнение на Риголето в Миланската скала.
   Путин може да се договаря само с тези, от които нищо не зависи!
   С всички останали Путин не е могъл да се договаря, не може да се договори и никога няма да може да се договори.
   Няма да споменавам подарените 450 хиляди квадратни километра руска гора на китайски „бизнесмени“ за 100 години експлоатация, където контрол се „упражнява“ от китайска полиция, китайска митница и т.н.
   Няма да споменавам за Индия, където изгониха всички руски самолети и въртолети, както и ядрените централи!
   И т.н.
   Просто селско кръчмарче, което си мисли, че балканския му тарикатлък минава и в световната политика!
   Жив да си, карашаре!
   А тоя „коментатор“ не си заслужава да четем и една думичка от него!

   1. ХА-ХА…! А теб ли да четем?!…Нямало други страни освен С-А-Щ,другите за нищо не стават. Хайде да им освободим света на тея,че им е тесен. Точен анализ на автора, няма да има сделка без гаранции , а и за газовия хъб инфото му е също точно!

   2. така е!
    трите държави няма да се съгласят, освен ако не получат каквото искат от германия (в евро)…
    цената не зависи от меркел, а от фирмите спонсори, които със сигурност няма да позволят да загубят и евро и в името на това може да падат не едно и две правителства (докато накрая партнерите на германия като България не почнат да покриват и те загубите).
    от макрон нищо не зависи – зависи от банките, които ще трябва да връщат милиардите… затова и никога няма да ги върнат, па ако ще брюксел да трябва да приеме още един закон за защита от американските санкции…
    Австрийците не ги мисли – не са в нато и затова се обединиха още 56та, за разлика от германия дет то 89та се гледаха през оградата… а и както върви, пак австриец може да е някой бъдещ немски канцлер.
    италианците ги обсъдихме при французите.
    но понеже те гледам, че на чужд гроб си седнал да рИвеш, кога за последно си виждал насрания си ганьовски задник?

 4. КАКВО ЗАВИСИ ОТ ХПЕЗИДЕНТ РАДЕВ ??? ВСЕКИ МОЖЕ ДА ВИДИ С ПРОСТО ОКО ! НАЙ МНОГО ДО ИЗНЕСЕ НЯКОЯ ОТ СКУЧНИТЕ СИ РЕЧИ ,ИЗРЕЧЕНИ С СКУЧЕН ГЛАС .- И ….. ТОВА Е ВСИЧКО СВЪРЗАНО С НЕГОВАТА РОЛЯ .

 5. КАКВО ЗАВИСИ ОТ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ ??? ВСЕКИ МОЖЕ ДА ВИДИ С ПРОСТО ОКО ! НАЙ МНОГО ДО ИЗНЕСЕ НЯКОЯ ОТ СКУЧНИТЕ СИ РЕЧИ ,ИЗРЕЧЕНИ С СКУЧЕН ГЛАС .- И ….. ТОВА Е ВСИЧКО СВЪРЗАНО С НЕГОВАТА РОЛЯ .

  1. шизи, шизи, в статията не става и дума за радев.
   пий си хапчетата и дерзай.
   пп. дан’би лично да те е фиствал?

 6. Верно, Путин с к-у-р-в-о-л-я-ц-и- като тоя бянкянски ббоклук няма какво да обсъжда.

 7. След всичко което направи Путин за България през месец май, голямото предателство на правителството ни по отношение съвместните енергийни-проекти, премина всякакви граници. Едва ли някой от Русия ще си играе шахматните игри, по таблата ни без фигури!!! На Европа и САЩисаните поначало не са им нужни наши фигури, защото си служат с техни, не вярвате ли!? Русия преди 140год. ни изчисти земята „таблата“ не от турците, а ето от кого:
  – Мехмед Али паша командир на войските, съсредоточени в Шуменската
  крепост е роден като Карл Дитрих, е немски евреин
  -Хобарт паша — командвал турската черноморска флота (в която са служили още 170 английски офицери и 390 моряци) е англичанин -Бекир паша (полковник Кемпбел Куксън, англичанин
  – военният инженер генерал Шрекер (Рошид паша) – белгиец
  -инструкторът Александърър (Искендер паша) – грък
  -началникът на инженерните войски Блум (Мехмед паша) – французин
  -главният квартирмайстор Белински (Нихид паша) – поляк
  -началникът на интенданството Шатинер (Рашид бей) – французин
  -генерал Грюнвалд — норвежец, началник на артилерията при главното командване
  -Сюлейман паша е френски евреин
  -Мехмед Садък паша — поляк
  -Ибрахим паша – грък
  -Емануел Красоа и Жозеф Лафаит – французин
  -Талат бей – евреин
  -Вейсел паша — немец
  -Леман паша – австроунгарец
  -Хидает паша е англичанина Станислас Сенклер.
  И МНОГО ОЩЕ.. европейски „братя“…
  -Армията на Сюлейман паша, която извършва кланетата в Стара Загора, е превозена с английски кораби от Албания в Тракия, същата флота после влиза в Цариград с опасения, че русите ще влязат и там. ПИТА СЕ РУСИЯ СРЕЩУ ТУРЦИЯ ЛИ ВОЮВА ИЛИ СРЕЩУ ЕВРОПА. 500год. ПОД ЧИЕ ИГО БЯХМЕ, ЧЕ СЕГА НЕ ЩЕМ РУСКИ ГАЗ АМИ ТУРСКИ!!!!!!!!

 8. Много точно написано! Путин не си губи времето с безгласни букви. Той е реалист и човек на действието!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.