Путин: Ситуацията в Украйна може да бъде разрешена с диалог и отчитане на реалностите

Москва е благодарна на Пекин за реалистичната позиция по отношение на Украйна и приветства готовността му да участва в "урегулирането на кризата", заявява руският президент Владимир Путин в статия за китайския вестник "Женмин жибао" в навечерието на тридневното посещение на китайския президент Си Цзинпин в Русия, което започва в понеделник. Текстът на статията беше оповестен на руски от Кремъл.

Успоредно статия на китайският президент Си Цзинпин беше публикувана в публикувана в руския вестник "Росийская газета".

Путин пише, че ситуацията в Украйна може да бъде разрешена по политическо-дипломатически път, но процесът зависи от съгласието на останалите за "сериозен диалог с отчитане на реалностите"

В статията си руският президент отново повтаря тезата си, че Западът е разпалил конфликта в Украйна в опит да запази глобалното си господство и еднополюсния световен ред. От друга страна, пише Путин, Русия и Китай "последователно се обявяват за създаването на по-справедлив многополюсен световен ред, основан на международното право, а не на някакви "правила", обслужващи нуждите на "златния милиард".

Руският президент заявява, че НАТО грубо нарушава принципа за неделимостта на сигурността. "Дълбоко сме обезпокоени от безотговорните и направо опасни действия, които могат да подкопаят глобалната ядрена сигурност", пише Путин в нова косвена заплаха за възможността от употреба на ядрени оръжия.

Путин определя руско-китайските отношения като "крайъгълен камък" на регионалната и на глобалната стабилност и като образец за хармонично сътрудничество между големи държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия