Путин: Трябва да избегнем перспективата светът да се превърне в мрачна дистопия

Кризисните явления и противоречия в света са свързани с унищожаване на традиционните ценности и основни свободи, загубата на цели "континенти" от културата и цивилизацията. Това мнение изрази руският президент Владимир Путин в речта си чрез видеовръзка на виртуалния Световен икономически форум в Давос, цитиран от TACC.

Според руския лидер, в контекста на нарастващите международни противоречия, „има възможност да се сблъскаме с истински срив в световното развитие, водещ до борба на всички срещу всички, с опити за разрешаване на неотложни конфликти чрез търсене на вътрешни и външни врагове, с унищожаването не само на такива традиционни ценности, като семейството, но и на основните свободи, включително правото на избор и неприкосновеността на личния живот."

Според президента на Руската федерация „социалната и ценностна криза вече води до негативни демографски последици, поради което човечеството е изложено на риск да загуби цели цивилизационни и културни „континенти“.

„Нашата обща отговорност днес е да избегнем такава перспектива, която изглежда като мрачна дистопия, и да осигурим развитие по различна, позитивна, хармонична и творческа траектория“, подчерта Путин.

Путин посочи четири основни политически приоритета, които биха осигурили устойчиво и хармонично развитие в света: удобни жилища, достойни заплати и пенсии, висококачествена медицина и образование.

"Първо, човек трябва да има комфортна среда за живот. Това са жилища и достъпна инфраструктура: транспорт, енергия, комунални услуги. И, разбира се, благосъстояние на околната среда. Това никога не трябва да се забравя", каза той.

Според президента хората трябва да са сигурни, че работата им ще им осигури стабилни и нарастващи доходи и ще осигури достоен жизнен стандарт. Човек, както каза Путин, трябва да има достъп до ефективни учебни механизми през целия си живот, за да се развива и изгражда кариерата си, а след нейното завършване да получава достойна пенсия и социален пакет.

"Трето. Човек трябва да е сигурен, че ще получи висококачествена, ефективна медицинска помощ, когато има нужда от нея. Че системата на здравеопазването във всеки случай му гарантира достъп до модерно ниво на услуги", каза руският президент.

Според него четвъртият приоритет е образованието. "Независимо от доходите на семейството, децата трябва да имат възможност да получат достойно образование и да реализират своя потенциал. А всяко дете има такъв потенциал", добави той.

Той отбеляза, че именно тези подходи са в основата на стратегията, която Русия прилага.

"Постигайки нашите национални цели за развитие, ние сме отворени за най-широко международно сътрудничество и сме уверени, че сътрудничеството по глобалната социално-икономическа програма ще има положително въздействие върху общата атмосфера в световните дела и взаимозависимостта при решаването на острите текущи проблеми би добавила повече взаимно доверие, което е особено важно и актуално сега", каза Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия