Путин хвали военното сътрудничество с Турция

Russian President Vladimir Putin (L) shakes hands with his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan during a meeting to hold talks on Syria at the Kremlin in Moscow on March 10, 2017. / AFP PHOTO / POOL / Alexander Zemlianichenko

„Турски поток“ и АЕЦ „Аккую“ вървят по план

Страните създават общ инвестиционен фонд на стойност $1 млрд.

На среща с турския президент Реджеп Ердоган в Кремъл руският президент Владимир Путин похвали “неочаквано ефективното” сътрудничество между военните и спецслужбите на двете страни в Сирия, предаде ТАСС. Освен конфликта в арабската страна и борбата с “Ислямска държава”, двамата лидери са обсъдили и разследването на убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов миналия декември.

Ердоган пристигна в Москва за заседание на Съвета за сътрудничество на високо ниво между Русия и Турция, което бе първото след затоплянето на отношенията, влошени заради сваления от турските ВВС руски бомбардировач Су-24 през есента на 2015 г.

Путин констатира и бързото възстановяване на търговско-икономическите връзки и подготовката за големите проекти.

На свой ред Ердоган покани Путин да върне визитата в Истанбул. Той отбеляза, че работите по съвместния газопровод “Турски поток”, както и планираният строеж на първата турска АЕЦ “Аккую”, вървят по план.

Стартът на строителството на първия реактор е насрочен за края на годината и Ердоган определи проекта като жизненоважен. Държавният глава призова и за скорошна отмяна на руските визи за турски граждани, въведени след инцидента с руския самолет. Късно вчера стана ясно, че в рамките на срещата Москва и Анкара са подписали споразумение за създаване на съвместен инвестиционен фонд, в който всяка от страните ще вложи по $500 млн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа