На 11 декември 2017 да почерпят

Ученици изненадаха президента Радев в Плевен

Кралят на Швеция връчи Нобеловите награди за 2017 г. на церемония в Стокхолм

Предотвратиха палеж на синагога в Гьотеборг

Елха падна върху посетители на германски коледен базар

Според прогнозите на синоптиците Сняг по Коледа и в края на годината Почти пролетни температури ни очакват през тази седмица

Ники Хейли: Решението за Ерусалим ще ускори мирния процес в Близкия изток

„Фолксваген Голф” с благоевградска регистрация се заклещи на улица „Стръмна” в Старинен Пловдив

Live Войната на псевдоеколозите срещу България The Guardian в капана на българската зелена мафия

След залавяне да точат банкомат Трима българи осъдени на Фиджи Тъй като не обрали никого, присъдите им само по 12 месеца и 6 дни

Декоративно стъкло падна и рани ръката на момиче в столичен мол

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в понеделник, 11 декември 2017

Заради промяна в закона за ДДС от 1 януари т.г. С 20% пада цената на новите оръжия за армията Едно от решенията е отново промяна в обратна посока, смята министър Каракачанов

„Умирай лесно” се завръща на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград

Празници за 34 години в ЮНЕСКО Несебър с нов площад – „Жулиета Шишманова“

Пушим много, пием от рано и не спортуваме

Всеки трети българин пуши, като навикът се формира в ранна възраст. Един на всеки четирима употребява алкохол. На този фон, над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност. Данните са от проучване на Националния център по обществено здраве през 2016 г.

Това стана ясно от думите на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов. Днес от ведомството представиха визията на новия ръководен екип на МЗ за общественото здраве и най-актуалните статистически данни за здравно-демографското състояние на българите.

„Обществото като цяло недооценява вредата от тютюнопушеното и проявява толерантност към този вид рисково поведение. Съществуващото законодателство за контрол на тютюнопушене не е достатъчно ефективно“, обобщи Каменов.

По отношение на алкохола, зам.-министърът коментира, че повечето от децата между 10 и 19 години вече са опитвали алкохол, а средната начална възраст на консумацията му е 13 години. Над 20% от представителната извадка имат твърде висока алкохолна седмична консумация, която се определя като рискова или високорискова.

„Има дефицит на здравно-образователна информация по отношение на физическата активност и ползата от нейното практикуване“, коментира д-р Каменов данните, за слабата физическа активност сред населението у нас.

Средно-дневната консумация на сол в България надхвърля безопасните нива, алармират специалистите. Същото се отнася и за консумацията на мазнини, наситени мастни киселини и свободни захари.

„Всичко това води до свръхтегло и затлъстяване както в детска, така и в зряла възраст. С наднормено тегло са 19,7 до 26% от децата на възраст 5 – 19 години, а със затлъстяване 7,5 – 19%. При лицата от 20 до 59 години свръхтегло има в 12-34% от случаите, а затлъстяване – от 7,5 до 29%“, посочи зам.-министърът на здравеопазването.

Липсата на пари пречи при реализирането на всички планирани програми за борба с вредните навици и насърчаване на здравословния начин на живот, призна д-р Галин Каменов.

„Другото, което ни притеснява е неефктивният мениджмънт на програмите“, допълни той.

От МЗ успокоиха, че страната ни е осигурена с абсолютно всички ваксини до средата на годината. „Националният обхват със задължителни имунизации е добър“, отчете зам.-министърът на здравеопазването. Работи се по изготвяне на ново рамково споразумение, което да е за всички ваксини.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. После някой друг ни е виновен и за здравословното състояние- класическият българин

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.