Пушим много, пием от рано и не спортуваме

Всеки трети българин пуши, като навикът се формира в ранна възраст. Един на всеки четирима употребява алкохол. На този фон, над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност. Данните са от проучване на Националния център по обществено здраве през 2016 г.

Това стана ясно от думите на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов. Днес от ведомството представиха визията на новия ръководен екип на МЗ за общественото здраве и най-актуалните статистически данни за здравно-демографското състояние на българите.

„Обществото като цяло недооценява вредата от тютюнопушеното и проявява толерантност към този вид рисково поведение. Съществуващото законодателство за контрол на тютюнопушене не е достатъчно ефективно“, обобщи Каменов.

По отношение на алкохола, зам.-министърът коментира, че повечето от децата между 10 и 19 години вече са опитвали алкохол, а средната начална възраст на консумацията му е 13 години. Над 20% от представителната извадка имат твърде висока алкохолна седмична консумация, която се определя като рискова или високорискова.

"Има дефицит на здравно-образователна информация по отношение на физическата активност и ползата от нейното практикуване“, коментира д-р Каменов данните, за слабата физическа активност сред населението у нас.

Средно-дневната консумация на сол в България надхвърля безопасните нива, алармират специалистите. Същото се отнася и за консумацията на мазнини, наситени мастни киселини и свободни захари.

„Всичко това води до свръхтегло и затлъстяване както в детска, така и в зряла възраст. С наднормено тегло са 19,7 до 26% от децата на възраст 5 - 19 години, а със затлъстяване 7,5 – 19%. При лицата от 20 до 59 години свръхтегло има в 12-34% от случаите, а затлъстяване - от 7,5 до 29%“, посочи зам.-министърът на здравеопазването.

Липсата на пари пречи при реализирането на всички планирани програми за борба с вредните навици и насърчаване на здравословния начин на живот, призна д-р Галин Каменов.

„Другото, което ни притеснява е неефктивният мениджмънт на програмите“, допълни той.

От МЗ успокоиха, че страната ни е осигурена с абсолютно всички ваксини до средата на годината. „Националният обхват със задължителни имунизации е добър“, отчете зам.-министърът на здравеопазването. Работи се по изготвяне на ново рамково споразумение, което да е за всички ваксини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве