Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

ПУ домакин на национална сесия по физика и инженерни технологии

За пета поредна година Физическият факултет и Студентският съвет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” съвместно с Фондация “Еврика” ще организират националната студентска научна сесия по физика и инженерни технологии.

Тазгодишното издание на сесията ще се проведе от 16 до 18 ноември и в него ще се включват над 150 студенти, докторанти, млади учени от висшите училища в страната и БАН, както и ученици от цяла България. На участниците се осигурява форум за обсъждане на нови идеи и проблеми в съответната научна област и да създават нови контакти, даващи възможност за бъдещи общи проекти и инициативи между младите учени у нас. В неформална среда те могат да придобият опит в презентиране и защита на своите научни тези, да представят проекти и научни изследвания, по които работят. Научната сесия помага да се популяризират природните науки чрез конкурсите за рисунки и научни проекти и се създава интерес у подрастващите към физиката и инженерните технологии.

По традиция в първия ден от конференцията се предвиждат презентации на едни от водещите фирми у нас в областта на физиката и инженерните технологии. Присъствието на фирмите е част от проекта на Физически факултет за подпомагане на осъществяване на по-тесни контакти между бизнеса и образованието. Подобна открита среща дава възможност за обмен на информация и идеи между средното и висшето образование и бизнеса.

В програмата на конференцията се включва устно и постерно представяне на доклади, на които поне един от авторите е млад учен до 35 години, студент или докторант. Основните секции са: “Атомна и ядрена физика”, “Астрономия и физика на земята”, “Електроника, комуникации и инженерни технологии”, “Оптика, фотоника и лазерна физика”, “Теоретична и математическа физика”, “Физика на кондензираната материя и нанотехнологии” и “Интердисциплинарни науки и методика на обучението по физика”.

В програмата има и ученически конкурси за научен проект “Еврика” и за рисунки и колажи “Науката в света около нас”. В конкурса за научен проект “Еврика” учениците, които правят първите си стъпки в науката, ще имат възможност да изготвят презентации или макети на научни установки и да ги представят по атрактивен и забавен начин. Техните иновативни идеи или научнoизследователски проекти могат да бъдат разработени самостоятелно или в екип със съучениците им. Авторите на най-оригиналните и иновативни доклади, проекти и рисунки ще получат награда от специално жури от преподаватели на ПУ “Паисий Хилендарски”, твърдят организаторите.

Официалното откриване на Петата национална студентска научна сесия по физика и инженерни технологии е на 16 ноември (сряда) от 10:30 часа в Пета аудитория на Ректората на ПУ “Паисий Хилендарски” на ул. “Цар Иван Асен” 24.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.