Представят проект за нова автомагистрала „Дунав-Егея“ Дължината на трасето в България е 327,865 км и е на стойност 1 860 520 853 евро

Искат постоянен арест за извършителя на убийството в Кюстендил

2021 г. изплащат първите допълнителни пенсии

Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София за четвърти път

Нивите в Шумен поскъпнаха с 500%

Около 50 ракети са били изстреляни срещу Израел от Ивицата Газа (ВИДЕО)

Нина Добрев приета в болница по спешност

Хилария Болдуин отново загуби бебето Втори спонтанен аборт за една година

Областният управител на София към общинските съветници: До края на мандата си работете в полза на столицата

Арестант избяга в Бургас Извели го да чисти, ударил охраняващия го полицай с дръжката на метлата

Джип уби пешеходец на бул. „Симеоновско шосе“ в София

Кола връхлетя върху пешеходка в Търново Сигнал за инцидента е подаден в полицията след 7 часа

Симфониците свирят „Хари Потър” Концерт с музиката на Джон Уилямс преди премиерата на „Междузвездни войни”

Бързи и яростни коли за продан 21 автомобила на Пол Уокър отиват на търг

Разкриха младеж, задигнал ловно куче в Елена Разследват побой на питбул в Павликени

ПУ домакин на национална сесия по физика и инженерни технологии

За пета поредна година Физическият факултет и Студентският съвет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ съвместно с Фондация „Еврика“ ще организират националната студентска научна сесия по физика и инженерни технологии.

Тазгодишното издание на сесията ще се проведе от 16 до 18 ноември и в него ще се включват над 150 студенти, докторанти, млади учени от висшите училища в страната и БАН, както и ученици от цяла България. На участниците се осигурява форум за обсъждане на нови идеи и проблеми в съответната научна област и да създават нови контакти, даващи възможност за бъдещи общи проекти и инициативи между младите учени у нас. В неформална среда те могат да придобият опит в презентиране и защита на своите научни тези, да представят проекти и научни изследвания, по които работят. Научната сесия помага да се популяризират природните науки чрез конкурсите за рисунки и научни проекти и се създава интерес у подрастващите към физиката и инженерните технологии.

По традиция в първия ден от конференцията се предвиждат презентации на едни от водещите фирми у нас в областта на физиката и инженерните технологии. Присъствието на фирмите е част от проекта на Физически факултет за подпомагане на осъществяване на по-тесни контакти между бизнеса и образованието. Подобна открита среща дава възможност за обмен на информация и идеи между средното и висшето образование и бизнеса.

В програмата на конференцията се включва устно и постерно представяне на доклади, на които поне един от авторите е млад учен до 35 години, студент или докторант. Основните секции са: „Атомна и ядрена физика“, „Астрономия и физика на земята“, „Електроника, комуникации и инженерни технологии“, „Оптика, фотоника и лазерна физика“, „Теоретична и математическа физика“, „Физика на кондензираната материя и нанотехнологии“ и „Интердисциплинарни науки и методика на обучението по физика“.

В програмата има и ученически конкурси за научен проект „Еврика“ и за рисунки и колажи „Науката в света около нас“. В конкурса за научен проект „Еврика“ учениците, които правят първите си стъпки в науката, ще имат възможност да изготвят презентации или макети на научни установки и да ги представят по атрактивен и забавен начин. Техните иновативни идеи или научнoизследователски проекти могат да бъдат разработени самостоятелно или в екип със съучениците им. Авторите на най-оригиналните и иновативни доклади, проекти и рисунки ще получат награда от специално жури от преподаватели на ПУ „Паисий Хилендарски“, твърдят организаторите.

Официалното откриване на Петата национална студентска научна сесия по физика и инженерни технологии е на 16 ноември (сряда) от 10:30 часа в Пета аудитория на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“ на ул. „Цар Иван Асен“ 24.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.