Пхенян: КНДР представлява ядрена заплаха само за САЩ и другите страни не трябва да се страхуват

Северна Корея представлява ядрена заплаха „само за САЩ“ и другите страни „не трябва да се страхуват. Това заяви Ри Йонг-хьок, заместник председател на севернокорейското народно събрание и директор на Института за национално обединение на страната, пише The Daily Express.

Ри се опита да успокои световните страхове като заяви, че единственият проблем на страната му е САЩ. „Нашето ядрено възпиране е оръжие на възмездието, целящо да спре ядрено нападение от САЩ над Азия и всяка друга страна по света не трябва да се тревожи от нашите заплахи, освен ако не замисля инвазия срещу нас и не ни провокира“, предупреди той.

В изказване пред Азиатската парламентарна асамблея в Турция, севернокореецът обясни, че провокациите от страна на Пхенян са в отговор на „американската амбиция за хегемония в Азиатскотихоокеанския регион“. Ри добави: „Днешните реалности показват, че придобиването на ядрено оръжие разбива надеждите на САЩ да си осигури доминация в Азиатскотихоокеанския регион и предпазва мира и сигурността на Корейския полуостров и околностите му“.

Той анонсира, че Северна Корея планира да увеличи военните си усилия срещу САЩ. Това може да се окаже доказателство на теориите на водещи експерти, че изолираната страна ще направи ядрено изпитание преди Коледа.

Центърът за стратегически и международни изследвания обяви, че следващата „провокация“ на Ким Чен-ун ще бъде на 17 декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия