Датската елха измести българската Седмица преди коледните празници у нас все по-предпочитан става скандинавският кичест вид

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 16 декември 2017

Малчуганите от детска градина „Албена” донесоха коледния дух в кметството на район „Южен” в Пловдив

Четири „легнали полицаи“ ще възпират камионите през президентско село

Джихадисти се добрали и до български оръжия Иначе доставките, предимно от САЩ и Саудитска Арабия, били за сирийски опозиционери

Издирват жена – муле на измамници

На седянка по Коледа с хор „Евмолпея” в Пловдив

Дядо Коледа пристигна в Карлово

Фалшификатор изкопа печатарска машина за долари и евро Иван Дочев от Казанлък създал и група за производство и търговия с дрога

Пътнически влак се сблъска с товарен в Словакия

Губернаторът на Пловдив на работен обяд с шефа на парламента на Черна гора в ресторант „Щастливци под тепето”

Робот посреща клиенти в офиси на ДСК Pepper помага с информация и упътва хората

Мъж с нож беше прострелян на амстердамското летище „Схипхол“

Бойко Борисов от Брюксел: Готов съм да преразгледам мораториума с лекарствата Отпадането на забраната минава през актуализация на бюджета

Предложение на главния прокурор Сотир Цацаров: Разрешенията за СРС – в единен електронен регистър

Пчеларите в Търновско очакват масови загуби

Дългата и изключително студена зима тази година доведе до загуби в пчеларския бранш. Това отчитат производители на мед във Великотърновска област.

Част от пчелните семейства вече са умрели, поради невъзможността да излизат извън кошерите и да набавят необходимите хранителни запаси. Голяма смъртност и загуби се очакват и през пролетта , когато започва и третирането на земеделските земи с химически препарати.

„Въпреки, че българската медоносна пчела е зимноустойчива дългия период на задържане на температури под -15 градуса оказа негативно влияние върху тях. През последните три-четири дни, които бяха топли и можеше да се направи някакъв бегъл осведомителен преглед на пчелните семейства, се оказва, че има смъртност!“ , казват дългогодишни пчелари от старата столица.

Производителите на мед са категорични, че това ще наложи и допълнително захранване на пчелните семейства, което ще увеличи съответно и разходите.

Пчеларите от региона с притеснение очакват и пролетния сезон, когато започва пръскането на земеделските земи с препарати. До края на месец април загубите може да достигнат до 30%.

„Основна причина за това ще е влиянието на пестицидите, особено никотиноидите, които са системни, свръхтоксични. Отровите преминават през растението, стигат до нектара и прашеца, щом го консумират пчелите с течение на времето, той се натрупва и започва да влияе.Губят памет и не могат да се върнат обратно в кошера след като са излезли за храна. По тази причина, семейството отслабва и накрая загива”, обясняват експертите в бранша.

Пчеларите смятат, че към момента няма опасност от недостиг на мед, но е възможно увеличение на цените на по-качествените видове като акациев и манов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.