Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Слаба избирателна активност на президентските избори в Северна Македония

Бракуват агнешко с нечетлив печат Агенцията по храните проверява магазините в цялата страна

Велики пилоти с покана за рали „България”

17 души дариха кръв навръх Цветница в Търново Акцията бе организирана за поредна година в неделното училище на църквата "Св.Никола"

Над 100 рисувани чадъра от децата на ЦЛТРДБ вече са част от вдъхновяващата арт инсталация

Нападнаха лидера на водещата опозиционна партия в Турция (ВИДЕО)

Пъдари ще охраняват нивите в 35 сливенски села

От 31 на 35 се увеличава броят на сливенските села, където реколтата и стадата на дребните и средните стопани ще бъдат опазвани от общински пъдари, съобщиха от местната администрация. Предстои кметовете на селата да определят хората, които ще изпълняват тези длъжности. Задължително изискване към кандидатите е да имат средно образование. След това ще преминат обучение в дружеството „Общинска охрана и СОТ“.

Пъдарите ще бъдат наети на трудови договори за срок от 1 май до края на октомври, на минимална работна заплата. Униформеното им облекло, снаряжението, автомобилите и горривото за тях се осигуряват от общината. Организацията на дейността им, която включва и обходи в тъмната част на денонощието, отново ще се извършва от общинската фирма за охрана.

Проектът за пъдарите е пилотен и засега единствен в страната. Той започна през 2017 г., с осигурени от местния блюджет близо 100 хил.лева, за охраната на 25 села, и с три ремонтирани, стари автомобили „Лада“, „Форд“ и „Нива“. Сред наетите имаше бивши военни, бивши полицаи или безработни мъже. През първата година бяха заловени 92-нарушители, съвместно с полицията бяха разкрити кражби, бяха заловени вандали, посекли 20 дка прасковена градина. „Целта е да бъде защитен интереса на дребните производители по селата и да стане ясно, че има власт, загрижена за тях“, заявиха от „Общинска охрана и СОТ“. Надеждите са, че в близко бъдеще в проекта ще бъдат включени и планинските от общо 44-те села в общината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.