Пъдари ще охраняват нивите в 35 сливенски села

От 31 на 35 се увеличава броят на сливенските села, където реколтата и стадата на дребните и средните стопани ще бъдат опазвани от общински пъдари, съобщиха от местната администрация. Предстои кметовете на селата да определят хората, които ще изпълняват тези длъжности. Задължително изискване към кандидатите е да имат средно образование. След това ще преминат обучение в дружеството "Общинска охрана и СОТ".

Пъдарите ще бъдат наети на трудови договори за срок от 1 май до края на октомври, на минимална работна заплата. Униформеното им облекло, снаряжението, автомобилите и горривото за тях се осигуряват от общината. Организацията на дейността им, която включва и обходи в тъмната част на денонощието, отново ще се извършва от общинската фирма за охрана.

Проектът за пъдарите е пилотен и засега единствен в страната. Той започна през 2017 г., с осигурени от местния блюджет близо 100 хил.лева, за охраната на 25 села, и с три ремонтирани, стари автомобили "Лада", "Форд" и "Нива". Сред наетите имаше бивши военни, бивши полицаи или безработни мъже. През първата година бяха заловени 92-нарушители, съвместно с полицията бяха разкрити кражби, бяха заловени вандали, посекли 20 дка прасковена градина. "Целта е да бъде защитен интереса на дребните производители по селата и да стане ясно, че има власт, загрижена за тях", заявиха от "Общинска охрана и СОТ". Надеждите са, че в близко бъдеще в проекта ще бъдат включени и планинските от общо 44-те села в общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони