Пълен провал на машинното гласуване

Кирил Ананиев увери, че средствата за машини ще се осигурят, след като ЦИК обяви обществената поръчка

Машинното гласуване е обречено на пълен провал. Все още не е обявена обществена поръчка, а в ЦИК продължават да умуват по параметрите й. “Труд” научи, че има и екзотични предложения да се облекчат изискванията към устройствата и към програмния продукт. Експерти по изборите предупредиха, че ако това се случи, може да бъде оспорвана законността на вота.

“Нека от ЦИК ми кажат как ще успеят да доставят машините, да ги разнесат по секциите, да осигурят експертни лица за обслужването им, да обучат членовете на избирателни комисии”, коментира пред “Труд” професорът по конституционно право Пламен Киров. Той е бил член и зам.-председател на няколко ЦИК.
Дори и до края на седмицата да бъде обявена обществена поръчка, а през следващата да има победител, под въпрос остават следващите стъпки. Няма яснота как ЦИК ще обучи всички районни избирателни комисии, които след това на свой ред ще трябва да предадат знания за машинното гласуване на секционните.

Не е известно кой ще сертифицира устройствата, нито как ще бъдат доставени машини в секциите в Пърт (Западна Австралия) или в Уелингтън (Нова Зелендия). Проблем е и намирането на близо 3000 технически лица, които да обезпечат работата на устройствата в секциите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Е,машалла (браво) бе, да има в тази държава един умен човек,значи другите са глупаци,то депутати,то съдии и какви ли не щеш други.Срам и позор!!!

  2. До Манара: Не са глупаци- нито политиците,нито омбудсманката, камо ли пък съдиите от ВАС- комисионите, комисионитеее за спешно доставяне на 12000 избирателни „ротативки“.. .А Мартин Димитров, Радан и Хр. Иванов ги интересува възможността за евентуално касиране на изборите при негативен за тях резултат.

    1. много си прав… бегъл поглед на „изгорелите“ с по над 100 бона в ктб показва, че повечето са съдии, следователи…

Отговорете