Пълен хаос в броенето

4773 грешки са открити в 1919 протокола

ЦИК публикува списък с 4773 грешки в 1919 изборни протокола , минути преди да обяви окончателните резултати от изборите за Европейски парламент в България късно вечерта в сряда. Т. нар. анализ на несъответствията включва неточности в отчитането на вота, допуснати от секционни и районни избирателни комисии на територията на всички области у нас, както и в 10 страни по цял свят. От документа се вижда, че голям брой грешки при въвеждането на данните е допуснала и самата ЦИК и крайна сметка е прието за вярно записаното от РИК.

За сравнение - на балотажа за президент през 2016 г. е имало 167 грешки в 89 протокола, а на референдума, който се проведе заедно с първия тур - 558 грешки в 345 протокола. На парламентарния вот през 2017 г. грешките са били около 3000 (точният им брой им не е съобщен от ЦИК).

Повече са грешили секционните комисии, в които е имало машинно гласуване, което за пръв път се проведе масово. Но най-много са грешките в отчитането на преференциите в хартиените бюлетини.

Например в секция №262000006 в Ихтиман в районната комисия не е отчетена нито една преференция, въпреки че в протокола са записани бюлетини с предпочитания за всяка една от листите. Грешката е коригирана от ЦИК.

„Труд” обаче откри и грубо сгрешен протокол (виж карето за секция във Варна), който не е в списъка и вероятно сбърканите данни са влезли в окончателните резултати на ЦИК.

В някои протоколи число в дадена графа е задрасквано и поправяно толкова много пъти (виж карето за секция в Благоевград), че не се разбира как в крайна сметка е определено кое е вярното.

На 24 май ЦИК обяви в прессъобщение, че общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633. В решението на комисията за окончателните резултати пише, че броят на избирателите според избирателните списъци при предаването им на СИК е 6 288 656. Активността на изборите от 32.64% (2 095 575 гласа), според окончателни данни на сайта на ЦИК, е изчислена на базата на 6 419 472 избиратели.

Сметките не излизат

Несъответствия и в данните на ЦИК

] Председателят на ЦИК Стефка Стоева
Председателят на ЦИК Стефка Стоева

В решението си за обявяване на окончателните данни ЦИК посочи , че действителните гласове, подадени за кандидатите на партии, коалиции и инициативни комитети са общо 1 954 291. От които намерени в избирателната кутия действителни гласове - 1 800 800 и действителни гласове от машинно гласуване - 153 501. Сборът от двете числа е 1 954 301 - с 10 гласа повече.

Според ЦИК заедно с вота „Не подкрепям никого” общият брой на действителните гласове (бюлетини и машинно гласуване) е 2 015 341. От които подадени за кандидатите на партии, коалиции и инициативни комитети са 1 954 291, а „Не подкрепям никого” - 61 029. Сборът от двете числа е 2 015 320 - с 21 гласа по-малко.

Същевременно броят на намерените в избирателните кутии действителни гласове (бюлетини) с отбелязвания „Не подкрепям никого” е 55 192, а на гласовете против всички от машинното гласуване - 5837. Тук сметката излиза - общо 61 029 гласа.

 

Благодарение на гласовете против всички

Радан Кънев влиза с клизма в ЕП

Водачът на листата на „Демократична България - обединение” Радан Кънев става евродепутат благодарение на вота „Не подкрепям никого”. С получените 118 484 гласа коалицията е с 65 гласа под изборния праг от 5,88%, ако бъде изчислен на базата на всички действителни бюлетини - 2 015 341.

Според методиката за определяне на резултатите от гласуването и разпределяне на мандатите при избори за членове на Европейския парламент от Република България (Приложение № 3 към чл. 355 от Изборния кодекс), бариерата се смята, като преди това се извади вотът против всички, който е 61 029 гласа. Така прагът спада от 118 549 на 114 959 гласа и „Демократична България” го прескача с 3 525 гласа.

Във Варна

Повече преференции, отколкото гласове

„Труд” се натъкна на сбъркан протокол, в който грешките не са поправени от ЦИК. В секция №030603271 във Варна четливо и без никакви задрасквания е записано, че „Коалиция за България” има 2 действителни гласа. И същевременно има 10 преференции за водача на листата Боян Дуранкев, 1 - за втората Пламена Заячка, 4 - за осмата Калина Найденова, 1 - за десетия Емил Стоименов и 1 - за дванайсетия Антон Коджабашев. Общо 17 преференции при отчетени 2 гласа за коалицията.

Според протокола изборите са проведени при „добра” обстановка. Не е имало спорове в броенето, нито жалби и възражения. Данните са отразени едно към едно в числовия протокол.

 

В Благоевград

13 поправки в един протокол

13 вида грешки са допуснали в секция №010300009 в Благоевград, показа проверка на „Труд” в произволно избран протокол.

Числата са зачерквани и дописвани по няколко пъти в най-съществени графи като тази за общия брой на действителните гласове. Поправян е и броят на гласовете (в посока нагоре) за ГЕРБ, БСП, ДПС, „Воля” и „Възраждане”. Всичко това е довело до объркване при въвеждането на данните в ЦИК. Чак при финалната проверка централната комисия е приела за окончателни данните, въведени от районната.

 

Александър Андреев, говорител на ЦИК, пред „Труд”:

Разликата идва от „Не подкрепям никого”

Биляна Веселинова, ТРУД

] Говорителят на ЦИК Александър Андреев
Говорителят на ЦИК Александър Андреев

„При формирането на разпределението на мандатите не се вземат предвид гласувалите „не подкрепям никого”. Те се изключват. В тази връзка тези гласове няма как да вземат предвид, защото в противен случай активността, която е увеличена с „Не подкрепям никого” е един действителен недействителен глас ще бъде в полза на някои от партиите при разпределението на мандатите при партиите. А това не е правилно.” Това заяви пред „Труд” Александър Андреев, говорител на ЦИК. По силата на методиката в Изборния кодекс, която е в приложенията, пише, че при разпределянето на мандатите се изключват гласовете, които са „Не подкрепям никого”, коментира говорителят на ЦИК. По този начин вече се разпределят реално действителните гласове, които са подадени за партиите, коалициите и независимите кандидати. Тъй като нямаме независими кандидати, които да са избрани, защото не покриват националната квота, в този случай вече се разпределят само между партиите и коалициите, посочи Александър Андреев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика