Пълно беззаконие по аферата „Олимпик“

КАТ вече глобява клиентите на дружеството, без те да са получили уведомление, че застраховките им са невалидни

Агайн потвърди, че втора компания има проблеми

Главна дирекция “Национална полиция” е разпратила писмо до всички областни служби на “Пътна полиция” в страната да прекратят гратисния период, в който не налагат глоби на шофьорите, застраховани с “Гражданска отговорност” в “Олимпик”. “Труд” научи, че документът е за служебно ползване и започва да действа, считано от дата 22 август.

Съобщението за края на гратисния период не бе публикувано в сайта на МВР до 18 ч. и главния секретар Младен Маринов каза пред “Труд”, че ще провери защо.

Санкциите са от 400 до 600 лв. за физическо лице и от 2000 до 5000 за юридическо, взима се книжката на шофьора, а автомобилът се спира от движение. Беззаконието е, че клиентите на фалиралото кипърско дружество към момента не са получили уведомление от Гаранционния фонд, че имат 14-дневен срок да сключат нови договори с друга компания.

От Гаранционния фонд обясниха за “Труд”, че не са изпращали уведомления на клиентите на “Олимпик”, че вече нямат валидни застраховки. Причината е, че фондът няма срок, в който да е задължен да започне да изпраща уведомителните писма. Полиците на клиентите на кипърското дружество са невалидни от 18 август, след като на 17 август е излязло обявление в официалния вестник на Кипър за назначаването на ликвидатор на дружеството, обясниха от Гаранционния фонд.

По негови данни към 14 часа днес 106 000 автомобила от общо към 197 000, с полици в “Олимпик”, са сключили нови договори с друга застрахователна компания. Все още не сме изпратили писма към тези, които не са подновили застраховките си, допълниха от фонда. Номерата на тези автомобили трябва да се изпратят към МВР, които да ги дерегистрират служебно.

Собствениците на автомобили със застраховки в “Олимпик”, които нямат нови полици, излизат в масива на Гаранционния фонд като лица без застраховка “Гражданска отговорност”. Това се вижда при проверка от КАТ, уточниха от Гаранционния фонд.

Бившата вече зам.-председателка на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн потвърди информацията, която вестник “Труд” публикува, че второ застрахователно дружество има проблеми. “Има проверки на ДАНС, не мога да кажа повече. Има рискове в сектора”, категорична беше Агайн.

 

Шефката на КФН призна

Европа ни предупредила за проблем със зелените карти

Шефът на КФН Карина Караиванова призна, че от Съвета на бюрата “Зелена карта” са ни предупредили за проблеми на български застрахователи. Тя отказа да съобщи за кои компании става дума и ни посъветва: “Оттук нататък, по каналния ред. Търсете пресцентъра.”

Предупреждението на Съвета на бюрата “Зелена карта” е изпратено през ноември, миналата година, освен до КФН и до премиера. В него е посочено, че има съмнения, че наши компании отлагат или отказват плащания на обезщетения. Посочено е, че подобни практика прилагат “ДаллБогг: Живот и здраве” и “Лев инс”.

В писмото има и предупреждение, че ако нашите институции не се справят с проблема може да се стигне до изключване на страната ни от системата. Това би означавало по-големи разходи за застрахователите и съответно - по-скъпи полици за гражданите.

От КФН разпространиха становище, в което се твърди, че Караиванова не разполагала с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. “Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас. Това обявиха от комисията вчера на страницата си”, твърди шефката на КФН.

 

Парите на дружеството са на Коморските острови

Близо 12 млн. евро са в Black Eagle Segurities Bank

Атина,

Бойка Атанасова, наш кореспондент

11 902 092 евро на застрахователна компания “Олимпик” са налични в Black Eagle Segurities Bank, банка която се намира на Коморските острови, показват финансовите отчети на компанията за 2017 година. Според запознати до отказа на ресорното кипърско министерство да поднови застрахователния лиценз на компанията от 5 май т.г., парите са били налични. Права да се разпорежда с тези финансови авоари има в момента настоящият временен ликвидатор Павлос Накузи – партньор в една от водещите одиторски и консултантски фирми Mazars Ltd в Кипър. Именно от тези и други средствата, които се съберат след осребряване на активите на компанията, в процеса на обявяване на “Олимпик” в ликвидация, могат да бъдат покрити обезщетенията на българските шофьори, след като предявят съдебни искове към фалиралата вече застрахователна компания.

След като бъдат осребрени активите на компанията по канален ред, фалиралото дружество първо се разплаща с държавата, ако има задължения като данъци, работни заплати, осигуровки и други. Останалите средства в последствие се разпределят между частните ищци по ред и дата на подадените искове. До тази процедура може да се стигне, ако кипърският и българският гаранционен фонд не постигнат консенсус относно изплащане на обезщетенията на българските шофьори.

Към този момент “Олимпик” не е обявена в ликвидация, а е подаден иск за обявяване в несъстоятелност, по който ще се произнесе съдът, чието решение се очаква в средата на септември, но ще влезе в сила със задна дата, от 10 август, когато е подаден искът за ликвидация.

Причината, поради която “Олимпик” бе поставен под режим на наблюдение, е неспособността на компанията да докаже на външния независим одитор притежаването на имотни активи.

До 50 млн. евро може да достигне сумата за изплащане към засегнатите лица от “Олимпик” след обявяването на компанията в ликвидацията според предварителни оценки.

 

Факт

Финансовата криза в Гърция тръгна от фалити на застрахователи

Година преди да избухне гръцката финансова криза пет застрахователни компании работещи предимно в областта на автомобилните застраховки в страната обявиха фалит. Над 1 милион и 200 хиляди гърци бяха потърпевши. Четири от компаниите принадлежаха на групата “Аспис”, а петата бе “Скуртис”. Месеци преди това компаниите бяха в полезрението на гръцката Комисия за надзор на частното застраховане поради недоброто им финансово състояние. Един от собствениците бе представил на надзорниците банкова гаранция за 550 милиона евро от банка HSBC, която се оказала фалшива. Заедно петте ликвидирани компании държаха около 8 % от застрахователния пазар в Гърция. Закриването на петте застрахователни компании предизвика голям обществен отзвук в страната и изкара служители и застрахователи на улицата да протестират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България