Пъпешът чисти организма

Пъпешът се състои основно от вода и захар, но освен това е прекрасен източник на витамини, микроелементи, минерални соли, азотни и пектинови вещества. На първо място съдържа достатъчно количество калий, изграждащ и „ремонтиращ” мускулите и кръвоносните съдове, а биофлавоноидите му гарантират тяхната еластичност. По съдържание на калций, отговарящ за здравината на костите, зъбите и ноктите, пъпешът заема първо място сред всички продукти с растителен произход.

Най-добри чистачи на организма са кръглите пъпеши от най-сладките сортове. При хронични заболявания на черния дроб и пикочния мехур на ден е добре да се изяжда по половин килограм пъпеш с влакнеста сърцевина в течение на месец. Сокът от кръгли пъпеши ускорява оздравяването след пневмония, а този от издължените помага при хронични възпаления на челните синуси, синузити и бронхити, стига да се приема в течение на две седмици.

Пъпешът е естествено средство за разграждане на мазнините, помага на организма да се освободи от лошия холестерол. След като го консумираме, той не ни позволява да изпитваме глад и умора. След всеки изяден резен организмът отделя серотонин, осигуряващ ни прилив на енергия и радост от живота. Пъпешът притежава меки слабителни и пикочогонни свойства, предотвратява атеросклерозата и прочиства прекрасно стомашно-чревния тракт, бъбреците, кръвта. За изхвърляне на шлаките се препоръчва всяка сутрин в течение на 20 дни да изпиваме на гладно по чаша прясно изцеден сок. При страдащите от камъни в бъбреците добре е да го комбинират с отвара от магданоз, той е способен да ги разбие и да ускори тяхното изхвърляне.

За един разтоварващ ден са ви необходими 300-500 г от плода на 3-4 приема. При превишаване на дозата се предизвикват чревни колики.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве