Трусът събори комин в Садово, заподозряха го за ВиК авария

Изправят пред Темида син, пребил майка си Мъжът нарушил заповед за защита срещу домашно насилие

Съдят ученик за търговия с наркотици Съученик издал деветокласника наркопласьор

Президентът Румен Радев назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

ВСС купува два апартамента

Ангела Меркел осъди смъртта на цивилни граждани в Сирия

Закъсал ТИР затвори пътя Варна-Добрич

Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Пловдивското земетресение усетено и в Благоевград

Първанов: Някои не дадоха на Радев и 100 минути

Снимка: Архив

Имах високо очакване към програмната декларация на Румен Радев. Намираме се наистина в тежко време. Не е достатъчно просто да се констатират проблемите, а да се набележат бързи и ефективни реални мерки. Това коментира пред журналисти Георги Първанов, бивш лидер на АБВ и президент в периода 2002-2012 г. след полагането на клетвата на новоизбрания президент Румен Радев пред Народното събрание.

“Направи добър преглед с очертаване на проблемите. Оттук нататък екипът му трябва да очертае по-ясно и основните приоритети на нацията”, посочи Първанов.

„Бих препоръчал едно поведение на диалог, разбирателство, дори на взаимни компромиси между институциите в страната. Тон за това трябва да задава именно новият президент, защото той в момента представлява голяма част от властта. Не по-малко рисково е, ако има подчинени на едната или другата институция. Голямата заплаха е, когато има подчиняване на изпълнителната власт на другите институции – парламент и респективно президент“, каза още лидерът на АВБ и президент на страната в два последователни мандата.

По думите му може да не се харесва нещо, но това е един от малкото моменти в условията на демокрация, който ни задължава да бъдем коректни в отношенията към новите хора към тази институция.

„Вижда се, че някои не му дават не 100 дни, а 100 минути. Той ще има много поводи за публични изяви, включително и когато обяви състава и приоритетите на служебното правителство. Това е добър повод, за да може той там да изведе по-отчетливо акцентите. 2008 г. съм предложил ефективни решения, които са свързани със затягане режима на регистрация на партиите и финансирането им. Надявам се новият президент да продължи това, което ние започнахме“, каза още Георги Първанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете