Първанов: Различията между президента и кабинета се преекспонират

Не откривам съществени разлики в позициите на правителството и президента по отношение на конфликта в Сирия – различията между тях се преекспонират. Това каза президентът  (в периода 2002 – 2012 г.) Георги Първанов по БНТ. Според него може би това се прави в търсене на други изгоди.

По отношение на позицията на българското правителство за въздушните атаки в Сирия, извършени от САЩ, Великобритания и Франция, Първанов коментира: „Правителството е избрало да защити българския интерес. Мисля, че в момента го прави разумно, макар и сдържано, макар и доста възпитано, но така трябва. В тази ситуацията смятам, че това е по-вярната линия“.

Относно черновата на документа от КСНС, Първанов коментира, че тя е един доста сдържан документ, дори и в оценката си за войната. „Това е повод да поговорим изобщо за отношенията. В частност за КСНС. Не бива двете страни на „Дондуков“ да забравят, че това е единственото място, където могат да се съберат и разберат. Документът, който излъчиха на изхода, говори за това, че в крайна сметка може да има разбирателство', каза той.

"За никакво бягство от ЕС не може да става дума. Това, че има една сдържано, тревожна позиция, изразена в документа, не е основание да обвиним президента, че иска да извади България от ЕС и НАТО“, допълни Георги Първанов.

Той беше категоричен, че не може да се говори за война между институциите, но очевидно някой се опитва да провокира такова напрежение.

За напрежението около конфликта в Сирия, Георги Първанов коментира, че се отива твърде далеч в дискредитирането на ООН, като място, където трябва да се решат тези проблеми. „Проблемът е, че постоянните страни-членки, които трябва да са стълбовете на ООН, те са тези, които дискредитират организацията“, допълни президентът на България в периода 2002-2012 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика