Първанов: Румен Радев да не влиза в дебат с всички

Георги Първанов

Според него, Валери Симеонов вреди на правителството

Очевидно е, че има много тежко напрежение между институциите (Министерски съвет и президентство), това се вижда в почти всяко действие и на едните, и на другите. Поведение сякаш на инат, което не прави добро впечатление. Това коментира президентът (2002 – 2012) Георги Първанов по БТВ.

Помолен да коментира провала на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) той посочи, че „законът за КСНС трябва да се преработи основно, той е неработещ, той е формален закон“. По думите му и на 4 февруари 1997 г., когато Николай Добрев върна мандата на БСП, също не е имало кворум. „Ползвахме формата на консултативния съвет, за да решим един проблем, който наистина беше драматичен. Избегнахме гражданската война, без да се питаме има ли кворум, или не“.

Според Първанов вероятно има пропуски в организация на проваленото заседание, но и поведението на участниците е неразбираемо – „един влиза, друг излиза, трети не идва – като хан, не най-висшия форум в държавата, от който хората чакат да излъчи поне позитивни сигнали“.

Първанов посъветва държавния глава Румен Радев да не влиза в дебат с всички. „Първо, президентът не може да води дебат на всички фронтове. Второ, когато дебатът се води, той трябва да е по политики. Разменените реплики нагнетяват допълнително напрежението и не водят до изход“.

Гостът коментира и третия кабинет „Борисов“, като каза: „Усещането ми е, че в последните седмици нещата се нагнетяват и може да се свлекат, да придобият онзи вид, които познаваме от предишните издания на кабинета „Борисов“.

Освен това, „с тези партньори, които има, особено в лицето на Валери Симеонов, управляващата коалиция ще има много сериозни проблеми“, каза още Първанов. Според него фигурата на Симеонов „вреди определено“ на правителството „защото този дебат, който подхваща, сигурно ще натежи негативно на едно правителство и го отклонява от коментари, от анализи и обяснения на това, което реално прави кабинетът“.

В политическия живот виждам една характерна особеност – прилича на кеча – имитационни борби, изхвърляния, много шум, викове, но всичко е имитация. Имитация е битката между ГЕРБ и БСП. „Отдавна не помня голяма тема, по която са спорили двете формации, която да е израз на алтернативна политика“. Покрай шума около „Кум гейт“ се губи големият дебат накъде да върви България, смята той.

„Противопоставяне има, даже е много шумно. Но не виждам в парламентарната опозиция, в лицето на БСП, алтернатива. Не се запомнят ключови идеи, фрази, които да залегнат в основата на една нова политика. По същия начин ДПС и Патриотите го играят в много голяма степен имитационно, дори с много тежки и груби думи – каза още Първанов. – Всичко това има една-единствената цел – да ремотивира позадремалия електорат.

Запитан кой според него трябва да назначава началника на новия антикорупционния орган, Първанов посочи, че „един колективен орган, формиран на базата на предложение от различните институции, може би е по-разумното, по-работещото решение. Едноличен орган, назначен от президента, звучи симпатично, но само ще го натовари с отговорност, без няма да му позволи да може да контролира този орган, а след това ще носи вината за несвършена работа“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика