Първан Симеонов: Отговорността за служебен кабинет може да e проблем за новия президент

Отговорността за евентуалния служебен кабинет ще се окаже проблем за новоизбрания президент. Това каза политологът и директор на „Галъп интернешанъл“ Първан Симеонов пред "Фокус". По думите му се очертават месеци на политическа безтегловност у нас, като работата на служебния кабинет ще бъде да намали общественото напрежение.

„Хубаво би било съставът на служебното правителство да бъде консултиран и с новоизбрания президент, за да няма проблеми с обществената легитимност, но все пак това е задължение на действащия президент Росен Плевнелиев. Също така не е ясно дали тази игра на отговорности е по вкуса на ген. Румен Радев. Виждаме, че една съществена част от политическите партии отказват да поемат такава. Евентуалната отговорност за един служебен кабинет и за времето, в което той администрира процесите в България, може да се окаже и проблем за новия държавен глава“, обясни той.

Първан Симеонов добави, че голяма част от политическите формации ще се опитат да запазят инерцията от президентските избори, използвайки я в своя полза. "Въпреки че много от партиите неглижираха референдума, най-голямата от тях ГЕРБ го припозна, като средство за затвърждаване на властта, което обаче може да не е в тяхна полза", коментира още Симеoнов.

Според него, патриотите ще се опитат да съставят правителство в рамките на този парламент. Това би бил кабинет по-скоро от експертен порядък, което да подготви промените в изборното законодателство.

„Това ще бъде правителство, което да се опита да намали общественото напрежение. В този смисъл работата му няма да е особено благодарна, но от друга страна Патриотите получават сериозен шанс да прокарат част от политиките си, които както стана ясно, се услаждат много на хората. Национализмът е политическата мода в целия Западен свят в момента. В България той ще получи възможност дори да управлява или да администрира в оставащите до изборите месеци“, коментира той.

Според Първан Симеонов логиката на президента Росен Плевнелиев е сходна - държавният глава се опитва да отложи съставянето на служебен кабинет и га го остави на своя наследник Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика