Първан Симеонов: Когато става дума за изтребители, милиарди и геополитика – винаги ще има скандал

Президентът Радев реши да играе тази игра, очевидно му се влиза в близък бой, има енергията и амбицията да го прави. Той обаче не си прави като сметка, че ГЕРБ нямат какво да губят. Това каза пред БТВ социологът Първан Симеонов.

По думите му, ако ГЕРБ продължат да водят тази битка, те нямат да загубят и без друго не особено шеметния си запас от доверие, първо.

„Второ – ако Радев продължи да говори на професионални теми, той ще напусне малко президентската роля, а това е голямата опасност за него – да не се увлече, да не пресоли манджата. Засега всичко е в рамките на очакваното, но оттук нататък по-скоро ми се струва, че това трябва да приключи”, коментира Симеонов.

Радев знае, че е два пъти по-харесван от Борисов и тази битка може да я води, каза още социологът.

Президентът има повече да губи, защото той няма инструментариум да води ежедневно тази битка, не му отива, не е редно, изяжда от доверието към него. Това, че засега тази битка не се очертава след днешните изявления, това е по-скоро добра новина. Това каза от своя страна Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Геополитически и Радев и Борисов и Каракачанов са на едни и същи позиции. Тримата са балансьори и има всички предпоставки да се разберат, коментира още Симеонов.

По думите му, когато става дума за изтребители, милиарди и геополитика – винаги ще има скандал, и да нямаше скандал, щяха да го измислят. Борисов днес каза на Радев – "Дай да се разберем, цигулките в една тоналност”.

Според Първан Симеонов има някаква втора камара в българския политически живот, някакъв Сенат с двама сенатори – Борисов и Радев. Тази реалност я изгради Борисов.

Той за втори път му казва: „Остави ги тези долу там да се разберат, ние двамата сме над тях”, допълни социологът.

„По всичко личи, че имаше битка, която ГЕРБ изнасяше към Радев. Винаги ГЕРБ звучи на два гласа – единият на Борисов, който помирява, а другият глас на Цветанов – който бие. Това е така от край време. Това не означава, че между тях двамата има разлом.

Според Симеонов Радев казва: „Добре, след като ГЕРБ ще се бие с мен, аз ще се бия директно с Борисов. И Борисов не продължи битката, каза: Ок, примирие. Може би, защото Радев настъпи, може би, защото Радев си мисли, че, когато настъпиш Борисов малко по-ярко, той не отвръща”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България