Нова колона мигранти потегли от Салвадор към САЩ (ВИДЕО)

700 снегорина са чистили пътищата в страната през нощта

Жители на мексиканския град Тихуана протестираха срещу централноамерикански мигранти

30-годишен мъж е загинал при катастрофа след видинското село Арчар

Вижте къде в София спират водата утре

Много място в най-малкият SUV на VW Новият модел T-Cross не отстъпва на Golf по обем

10 населени места в област Пазарджик останаха без ток заради снега

Себастиан Курц приема за среща лидерите на страните от Западните Балкани

Печалба от 236 000 лева реализираха общинските търговски дружества в Търново С най-добър финансов резултат за деветмесечието е Центърът за психично здраве

Засилват полицейското присъствие в „проблемните“ влакове

Издигнаха къща във въздуха над дере в село Дебрен Местните жители се притесняват, че сградата ще наводни къщите им

Кои украинки имат убийствено излъчване?

Боеве избухнаха между протурски бунтовнически групи в Африн

Дипломация на канонерките, а не война Управляващите привиждат заговори, врагове и преврати на всяка крачка, а опозицията се самоласкае

Тереза Мей с важна реч преди Брекзит

Първата дама на Азербайджан става почетен гражданин на В. Търново

Снимка: Wikipedia.org

Званието „Почетен гражданин” на Велико Търново ще бъде присъдено на Първата дама на Азербайджан и президент на фондация „Гейдар Алиев” Мехрибан Алиева. Това реши днес Великотърновски общински съвет на тържествена сесия, като предложението на кмета на старопрестолния град Даниел Панов бе прието с пълно мнозинство.

Поводът е огромният принос и високата ангажираност на Мехрибан Алиева за опазването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на Велико Търново.
„Проектът за реставрация и социализация на крепостта Трапезица бе реализиран с финансовата подкрепа на фондация „Гейдар Алиев”. Личната ангажираност на г-жа Алиева и последващото дарение позволи в Старата столица да се оформи най-големият на Балканите и в България музеен комплекс на открито, обединяващ крепостите Царевец и Трапезица. Фондация „Гейдар Алиев” е подкрепила проекти за опазване на културно-историческото наследство в държави като Франция, Италия и Германия.

Първата инвестиция за Източна Европа в тази сфера се осъществява именно тук – във Велико Търново”, мотивира се кметът Даниел Панов. Той подчерта, че дарението от 2,5 милиона лева позволява Трапезица да се превърне в още един туристически обект, акцентиращ върху величието на Търновград, Второто българско царство, историята и археологията през Средновековието.

Реставрирани са близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригинални стенописи от периода XIII-XIV век. Изградена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство и откритите на Трапезица археологически находки.

Монтирано е допълнително художествено осветление на крепостта, основно ремонтирани са улицата и тротоарите в подножието й, оформен е и паркинг.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.