На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Първата дама на Азербайджан става почетен гражданин на В. Търново

Снимка: Wikipedia.org

Званието „Почетен гражданин” на Велико Търново ще бъде присъдено на Първата дама на Азербайджан и президент на фондация „Гейдар Алиев” Мехрибан Алиева. Това реши днес Великотърновски общински съвет на тържествена сесия, като предложението на кмета на старопрестолния град Даниел Панов бе прието с пълно мнозинство.

Поводът е огромният принос и високата ангажираност на Мехрибан Алиева за опазването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на Велико Търново.
„Проектът за реставрация и социализация на крепостта Трапезица бе реализиран с финансовата подкрепа на фондация „Гейдар Алиев”. Личната ангажираност на г-жа Алиева и последващото дарение позволи в Старата столица да се оформи най-големият на Балканите и в България музеен комплекс на открито, обединяващ крепостите Царевец и Трапезица. Фондация „Гейдар Алиев” е подкрепила проекти за опазване на културно-историческото наследство в държави като Франция, Италия и Германия.

Първата инвестиция за Източна Европа в тази сфера се осъществява именно тук – във Велико Търново”, мотивира се кметът Даниел Панов. Той подчерта, че дарението от 2,5 милиона лева позволява Трапезица да се превърне в още един туристически обект, акцентиращ върху величието на Търновград, Второто българско царство, историята и археологията през Средновековието.

Реставрирани са близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригинални стенописи от периода XIII-XIV век. Изградена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство и откритите на Трапезица археологически находки.

Монтирано е допълнително художествено осветление на крепостта, основно ремонтирани са улицата и тротоарите в подножието й, оформен е и паркинг.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.