На 25 януари ще се проведе вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3

Мустафа Карадайъ: Това правителство е обречено да се провали и да падне

Общината глоби пловдивчанин, гледал кози над нормата Половината били на родителите му, но това не проработи в съда

Автокрадецът Яро получи една година затвор Възможно е да не лежи и един ден, ако се признаят престоите му под стража и под домашен арест

Арестуваха мъж за блудство в кв. „Бъкстон“ в София

Пореден сблъсък между Елена Йончева и Делян Добрев – този път в парламента

Филмът „Формата на водата“ получи 13 номинации за наградите „Оскар“

5 години затвор за сериен нападател на жени

Йордан Цонев: „Недоразумение“ говори с менторски тон на ДПС, една партия със заслуги за мира и демокрацията

КЗД се самосезира за насилието в дом за деца с увреждания в Габрово

Цветанов: Когато управлява БСП, контрабандата е с най-високи нива

Корнелия Нинова: Няма досъдебно производство срещу Елена Йончева, срещу Валери Симеонов има две

Григор аут от Мелбърн, клатят го в ранглистата

Валери Симеонов: Корнелия Нинова се превръща в една политическа Анита Мейзер Вотът на недоверие е нещо инфантилно, посочи вицепремиерът

МТV се връща във Варна Обещава още по-грандиозен концерт през 2018

Първата дама – протокол с часовников механизъм

Дължината на полата е критична

Текстът е препечатан с любезното съгласие на сайта webcafe.bg, заглавието е на в. „Труд“

България вече има нова първа дама, която неизбежно влезе под светлините на медийното внимание още в нощта на изборите. Това е съпругата на новия президент Румен Радев – Десислава Генчева.

Ако приемем, че тя не възнамерява да последва примера на Юлиана Плевнелиева и да премине в stealth режим на социално-политическо-протоколно отсъствие, я чака наистина много работа.

Като полезен старт е добре и тя, а и всички ние, които си нямаме първа дама от 2011 г., да си припомним какви са основните функции, задължения и особености на съпругите на президентите.

1. Първа дама е титла по достойнство, а не по заслуги.

Ставаш такава по една проста причина – съпругът ти е президент. Законната половинка на първия мъж в една държава не получава държавен пост и в този смисъл нито една от нейните дейности не е платена.

Ако президентът не е женен или ако съпругата му не е в състояние по една или друга причина да изпълнява функциите на първа дама, тази роля може да поеме неговата майка, сестра, дъщеря или дори служебно лице.

Първа дама може и изобщо да отсъства от протокола на президента. Това не може да е политически проблем, но може да създаде известни затруднения на протокола. Най-вече когато се организират официални визити от най-високо държавно ниво – тогава срещу съпругата на единия президент, било то домакин или гост, следва да застане съпругата на другия президент или неговата първа дама.

Ако такава липсва, цялата визита се преорганизира, защото не е възможно първата дама да не бъде с равностойна компания.

2. Вицепрезидент е политически и държавен пост. Затова и жена вицепрезидент по никакъв начин не може да замества първата дама. Тя има различни, държавнически задължения и полът й не е основание да й бъдат вменени подобни функции.

3. Фигурата „първа дама“ става важна благодарение на американския държавен протокол.

Първата първа дама е Люси Хейс, съпругата на президента Ръдърфорд Хейс (президентски мандат 1877-1881). Тя е наречена така от пресата, но словосъчетанието бързо става популярно. Преди нея има много съпруги на американски президенти, но те не са били известни като първи дами.

4. Задълженията на първата дама са свързани изключително с личността и появите на президента. В Америка тя е домакиня на Белия дом и не може да поема никакви ангажименти извън него. Принципно първата дама не може да взема политически решения и да участва във вземането на такива.

5. Личността на първата дама е символ на приетия морал и етикет не само на държавно и политическо ниво. Тя, както и президентът са в окото на обществото без почивен ден, затова и социалните им роли остават такива неизменно през целия мандат.

6. Най-често първите дами се грижат за социални каузи, разработват свои отделни проекти, свързани с доброволчество, изкуство, спорт и здравни грижи и по този начин допълват лицето на президентската институция.

7. Действащата първа дама обикновено разполага с щаб от специалисти, които се грижат за всяка нейна изява.

Консултациите със стилисти, фризьори, имиджмейкъри, специалисти по етикет, протокол и добри маниери са задължителни по простата причина, че в дипломацията всичко е знак и има послание.

В този смисъл това не е каприз, а необходимост, защото често първата дама „покрива“ събития и ресори, свързани пряко с гражданите. В същото време тя съпровожда съпруга си и на официални визити и събития, където представлява страната си на най-високо ниво.

8. Невъзможно е за една първа дама да избере сама какво да облече за публично събитие.

Облеклото й се преценява до последния детайл и никога не е случайно. В работна среда обичайно се следва бизнес стил на обличане, който обаче се разнообразява с различни, внимателно подбрани детайли. Жената до държавния глава трябва да бъде женствена, но да не прилича на поп певица или лелка.

Трябва да е стилна, но не екстравагантна, трябва да е елегантна, но не скучна, да е модерна, но не жертва на модата.

Изключено е тя да носи поли, по-къси от един пръст над коляното, дори и когато има прекрасни крака. Невъзможно е да е с прозрачни дрехи, под които се вижда бельото й. Косата й трябва да е поддържана и стилизирана, бижутата й – подходящи и дискретни, поведението й – умерено, овладяно, нито твърде емоционално, нито прекалено строго.

9. Въпреки че първата дама реално става такава тогава, когато съпругът й поеме пълномощията си на президент, той, както и тя попадат под светлината на общественото любопитство още в момента на официалното избиране на държавния глава. По тази причина например голите рамене на Мелания Тръмп взеха повече да бодат очите на американските граждани, след като стана ясно, че съпругът й е следващият президент на Съединените щати.

10. Първата дама не е политик, но реално може да направи много за политиката.

Един от най-подходящите примери в това отношение е Мишел Обама. Тя успя да излезе много извън ролята си на съпруга на президент не само с каузите си и с активната си социална дейност, но и с умението си да държи смислени и пламенни речи и да заразява хората с позитивизъм. Одобрението на Барак Обама като президент се дължи и на обожанието, което американците изпитват към неговата съпруга.

Зад всяка успешна първа дама стои внимателно подготвена стратегия за поведение и изграждане на имидж, за чието изпълнение се грижи отбор от специалисти.

На нея й остава да прояви три основни качества, за да им помогне да си свършат работата: дисциплина, работохолизъм и ум. За патладжанения нюанс на косата и костюма от ламе те ще се погрижат.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Тази другарка засега ми прилича на травестит разполагащ с малко под шапката! Дано да греша !

  2. Мойтъ благувернъ пручелъ вчеръ статийтъ и сутринтъ мъ питъ куги шъ стаам призидент? А па я тръкам- тръкам оките, нищу низнам! Са кът прочетув статията де, сичку ми стана ясну.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.