Министър-председателят се срещна с Йенс Столтенберг (ВИДЕО)

Заловиха крадец, атакувал офиси на Летище Бургас

Горя изоставена къща в центъра на Бургас

Премиерът Борисов пристигна в Брюксел

Русия експулсира двама германски дипломати

Крис Дженър ще подари ботокс на дъщерите си за Коледа

Директорката на яслата, разследвана за насилие над дете: Тези кръвонасядания може да са получени навсякъде По думите на майката момиченцето станало асоциално, плашело се от всички и плачело

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна въведе иновативно лечение за пациенти с напреднала болест на Паркинсон

Сгодена ли е Глория? (СНИМКА) Феновете й са убедени, че предстои сватбагло

В Поморие излязоха попчетата

Омбудсманът Диана Ковачева: Липсва пропорционалност между санкционирането и поощрението на шофьорите

Общинската избирателна комисия решава до седмица дали ще остане на поста си кметът на Благоевград

Марадона осъди Dolce & Gabbana за 70 000 евро

ВСС прие оставката на Цацаров като главен прокурор

Електрическите автомобили имат проблеми със зимните гуми На пазара се предлага само един модел, предназначен специално за такива коли

Първата мускатова ракия у нас отново е на трапезата

След 30 години изба Вила Ямбол съживява легендарната рецепта от стралджанския край

Новата тенденция за връщане към корените, към традициите на отминалите времена и любовта към домашната ракия накара редица производители да възродят продукти от нашето минало, за които милеем и още помним. Тази година, по повод 30 годишнината на първата мускатова ракия в България, изба Вила Ямбол реши да съживи нейната оригинална рецепта и да я пусне отново в близка до оригиналната й бутилка. От избата се надяват чрез нея да върнат хората към вековните традиции, предавани от лозари и винари от региона на Ямбол и Стралджа.

Етикет СтралджанскаОт избата споделят, че рецептата на първата мускатова ракия е предавана няколко века от баща на син в стралджанския край. Вила Ямбол е официален неин наследник от 1986 година, когато я пуска в масово производство с марката „Стралджанска“. Тя е била първоначално предназначена само за местна дистрибуция, но бързо става национално известно питие, защото има много характерни вкусове и аромати, които могат да се постигнат само в този регион. Това се дължи основно на висококачествения мускатов дестилат, отлежаващ в стралджански дъб от поречието на река Камчия до 6 месеца преди бутилиране. Не по-малко важно е и гроздето, което също е плод на стралджанския регион, както повелява вековната традиция, което прави тази ракия изключително характерна по вкус. Именно това я отличава и от познатата днес Отлежала и Специлна Селекция, които отлежават от 1 до 3 години, а техният дестилат постига вкусовете си чрез смесица на мускат отонел и тамянка. Освен по вид, тя ще се различава от познатата досега марка по име, разфасовка и по разпространение. Стралджанска Премиум е налична в националната търговска мрежа в бутилка от 700 мл.

Това не е просто бутилирана домашна ракия или пък марка по семейна рецепта, това е ракия с вековна. Най-ранните сведения за нейната рецепта датират от 1610 г. в исторически документи. Многовековната история на югоизточна България и днес пази останките от древнотракийско и средновековно селище, кръстопът между Южна, Северна България и Черноморието, носещо според едни легенди името „Страдалджа”, според други „Стрелча”. Легендите разказват за тайната рецепта на местна алкохолна напитка, предавана през вековете от уста на уста само сред жителите на местността. Тя е била възродена едва през IXX век, когато младите потомственици на първите родове в Стралджа започват наново нейното производството, приготвяйки я от лични първокласни мускатови масиви и използвайки само дъб от поречието на река Камчия, благодарение на което тя съхранява с векове характерния вкус от миналото. Днес добре знаем, че една от тайните на богатия аромат и наситеност на ракията в този край и неизменна част от вековната рецептата са мускатовите лозя, основен поминък на едни от най-старите заселници в местността.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.