Първа конференция по симулационно обучение в медицината провеждат в Пловдив

Първата национална конференция по симулационно обучение в медицината с чуждо участие ще се проведе от 14 до 16 декември в Медицински университет-Пловдив. Професионалният форум ще утвърди водещата роля на Медицинския симулационен тренировъчен център и ще се демонстрира възможностите му за провеждане на практически и теоретични занятия в областта на високоспециализираните дейности в медицината.

„Конференцията е знакова, защото е първата по рода си в страната и защото програмата на конференцията е синопсис на концепциите, проблемите и визията в тази област”, заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев. Според него симулационните тренировъчни центрове в медицината са съвременно решение за намаляване на лекарските грешки.

Програмата на конференцията засяга най-актуалните проблеми на симулационните модели в медицинското образование, като в същото време е наситена с демонстрации и практически занимания. Един от симпозиумите е посветен на лекарски грешки, другият – оценка на стреса при извършването на различни хирургични дейности. Така реално ще се оцени ползата от модерните технологии. Центърът ще поема желаещи да се обучават, не само от страната, но и чужбина. Медицинският симулационен тренировъчен център в МУ-Пловдив е единственият комплексен обучителен център у нас с възможности за интерактивно медицинско обучение по най-високи международни стандарти. В него се използват високотехнологични манекени за моделиране на симптоми, състояния и заболявания от различни области на медицината, както и най-новите лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност. „Центърът е поглед към третото десетилетие на 21-ви век и дава възможност дигитално да се следват иновациите в обучението по хирургия”, твърди неговият директор доц. д-р Благой Маринов.

В рамките на конференцията ще има демонстрации, срещи с лектори от страната и чужбина, представяне на иновативни технологии. Симулационният център разполага с 10 зали, като има възможност да се симулират различни спешни състояния, например травми – откъснат крайник, пневмоторакс, обструкция на горните дихателни пътища.

На монитор излизат жизнените показатели и ако студентът не направи правилно необходимата манипулация, тези показатели се влошават. Манекените са направени така, че могат да се вкарват дори лекарства, а на екрана се наблюдават реакциите от страна на организма. Ако се инжектира неправилен медикамент, манекенът може дори да „умрe”. Центърът разполага с ендоваскуларен симулатор. При него специализантите придобиват умения за катетеризация на съдовете и извършването на редица диагностични и терапевтични процедури не само в областта на кардиологията, но също така и в неврологията, неврохирургията и съдовата хирургия.

Има зала за ендоскопски процедури в гастроентерологията – гастро- и колоноскопия, пулмологията – бронхоскопия, лапароскопска хирургия или т.нар. „безкръвни операции” от последно поколение, които могат да се използват за обучение на специалисти по „обща хирургия”, „урология”, „гръдна хирургия”, „акушерство и гинекология”. Всичко се симулира като в реални условия. Другите симулатори са за бебета и по-големи деца, както и за бременни жени. Центърът разполага с две аудитории за по 100 души, в които може едновременно да бъдат предавани упражненията за симулация, така че по-широка група от обучаващи се да проследи процеса, да дискутира с ментор, да задава въпроси и да се коментира ситуацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони