Първа присъда в страната за търговец на гласове на вота

Снимка: Архив

Осъдиха Митко от Айтос, вербувал с по 20 лева гласоподаватели

Съдът в Айтос наложи условно наказание от шест месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от три години спрямо Митко М., подсъдим за предлагане на пари за склоняване на шест души да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия.

Това е първата присъда, наложена в страната на заловен търговец на гласове на тези избори, коментираха от прокуратурата.

Митко М. действал в Айтос и е признал вината си. Той предложил на шест души от махалата си по 20 лева, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия, като по време на гласуването всеки от тях е следвало да отбележи номера на тази партия на бюлетината – престъпление по чл.167, ал.2 от НК.

Митко М. е лишен от право да заема държавни и обществени длъжности в системата на държавния апарат и общинската администрация за срок от две години.

Престъпното деяние е разкрито благодарение на отличните процесуални действия, извършени от служителите на ОД МВР - Бургас.

Споразумението, което е одобрено от Районен съд – Айтос, е окончателно и има сила на влязла в законна сила осъдителна присъда.

Коментари

Задължително поле