Първите български туристи стъпиха в Гърция

Тасос

Гърция отвори всички гранични пунктове с България с изключение на Ксанти заради наложената карантина там. Туристите от 29 държави, между които и България, атакуваха по суша и въздух южната ни съседка.

На сухопътните гранични пунктове от сутринта се образуваха огромни опашки в българска територия и напрежение не липсваше, тъй като се оказа, че мнозина чакат повече от 10 часа в капан на границата, докато на много граждани от трети страни им бе отказан достъп до Гърция. Първите туристи от България стъпиха около 14 ч. на остров Тасос. Българите могат да посещават страната дори и само през почивните дни.

Новото в заповедите на гръцките власти е, че въпреки падналите ограничения, на някои от преминаващите може да им бъде направен тест за коронавирус. Ако той се окаже положителен, пристигащият трябва да изтърпи 14-дневна карантина.  

Двете летища в Атина и Солун също преляха от туристи.

Туристите, които не пристигат от страни от „зеления“ списък на Европейската организация за въздушна безопасност (EASA) по въздух, се подлагат на тестове за вземане на проби, а мини 24-часовата „карантина“ ще бъде в хотел до излизане на резултатите от теста. Ако резултатът е положителен, пациентът също остава 14 дни под карантина. Проверки се извършват и от мобилни здравни екипи по всички гръцки острови.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа