68% от британците не искат страната им да участва в изборите за ЕП

Емил Миланов, консул в Индия: Установихме връзка с осем български граждани в Шри Ланка

Започва Страстната седмица

Пендаровски води с минимална разлика след първи тур на президентския вот в Македония

Владимир Зеленски води убедително на президентските избори в Украйна

Времето се затопля

На 22 април 2019 да почерпят

Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Да си купиш „Артекс” за 2 милиона лева Съдружник на Прокопиев дал $1,2 млн. за небостъргача, “Капитал” пробва да превземе “Артекс”

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Първите законотворци оживяват в монографията на проф. Милко Палангурски Творбата е озаглавена „Бащите на българската конституция“

Първите български законотворци оживяват благодарение на монографията на историка проф. д.и.н. Милко Палангурски – „Бащите на българската конституция“. Новата книга бе официално представена в читалище „Надежда – 1869“. Събитието бе част от програмата за отбелязване на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция и предизвика голям интерес – гости на откриването бяха представители на институции, много юристи, историци, учители, общественици, ученици и студенти.

Благодаря ви, че днес сме заедно, обърна се към аудиторията кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той подчерта, че проф. Милко Палангурски е сред най-добрите познавачи и изследователи на събитията в Учредителното събрание. „Благодаря и на проф. Палангурски, и на целия Исторически факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Историята не е само факти, събития и годишнини, анализи. Тя включва посланията и заветите на нашите предци. Едно от тях вече е факт – преди броени дни Велико Търново получи официален статут на историческа и духовна столица на България. Нека чрез тази книга продължим да следваме завещаното от строителите на българската държава“, каза Даниел Панов. Той припомни, че проф. Милко Палангурски е част от Инициативния комитет, организирал честванията и изготвил предложенията за официално признаване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България и обявяване на 16 април – Деня на Търновската конституция, за официален празник.

Книгата бе представена от издателя, общественик и общински съветник Нейко Генчев и от адвокат Йордан Йорданов – председател на Института за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, подкрепил издаването. Те посочиха, че проф. Милко Палангурски разказва по интересен и увлекателен начин за първите български законотворци. „Ние вярваме, че 16 април ще бъде обявен за официален празник и на тази дата вече ще се поздравяваме с думите „Честит ден на Конституцията, както е в половината свят“, подчерта адвокат Йорданов.

Проф. Милко Палангурски подчерта, че българското общество трябва да познава бащите на съвременната държава. „Ние имаме 17-а конституция в света. България е четвъртата държава със свободно избирателно право. Първият основен закон отразява най-демократичните принципи, човешките свободи, права, но и задължения. Търновската конституция превръща българина в гражданин. Още в края на XIX век ние сме имали елит, който е европейски и много ефективен. Трябва да си възстановим паметта за тези хора, които чертаят пътя, по който трябва да вървим. Ние сме длъжни да разберем заветите на нашите предци и да помислим за бъдещето“, коментира проф. Милко Палангурски.

Приветствени думи отправиха също арх. Донка Колева – председател на настоятелството на НЧ „Надежда – 1869“, проф. Веселин Янчев, Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет, както и конституционният съдия проф. Атанас Семов, който оцени Търновската конституция като огледало на националната душевност.

Връчени бяха и наградите от ученическия конкурс „Силата на Търновската конституция“, иницииран от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Надпреварата бе в категории за литературно творчество, презентации и изобразително изкуство. Отличени бяха учениците Гергана Илиева, Радина Георгиева, Рая Цончева, Светлозар Трифонов, Денислава Каратодорова, Евгения Савчева, Ивайла Петрова, Калояна Цонева, Мария Михова, Евгения Савчева от СУ „Вела Благоева“, Теодора Лисичкова, Стефани Димова, Гергана Данаилова от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, Дебора Николова, Йоана Иванова, Гергана Константинова, Вероника Тонкова, Ралица Емилова, Аделина Манолова – от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, Руси Желязков и Стоян Диков от ОУ „Св. Иван Рилски“ – с. Балван.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.