Първите 6 олимпийски квоти във волейбола вече са разпределени

Първите 6 квоти вече са разпределени за игрите Токио 2020. А победителите в олимпийските квалификации получиха традиционната японска кукла Дарума. Според азиатците тя носи късмет, символ е на постоянство и служи за насърчаване. След като победиха България, бразилците получиха и куклата, която да им дава сила и на игрите догодина.

Другите отбор на олимпийския форум ще са САЩ, Русия, Италия, Полша и Аржентина.

Седмата квота е за домакина Япония, останалите пет ще бъдат разигравани в континентални квалификации през януари.

В решителните мачове янките победиха Холандия с 3:1, сборная се справи с Иран – 3:0, а олимпийският вицешампион Италия се наложи над Сърбия с 3:0. Шампионът от Монреал 76 Полша надви Словения с 3:1, а Аржентина измъкна от Китай с 3:2.

Цветан Соколов: Сега отиваме да играем „руска рулетка“

Бяхме близо до класиране, но ни се изплъзна, като една хлъзгава риба – заяви диагоналът Цветан Соколов. - Сега отиваме да играем „руска рулетка“, защото за 8 дни ще направим 7 мача. Но шансове винаги има.

Волейболистите ни изпуснаха отлична възможност да вземат квота за олимпиадата, като поведоха с 2:0 срещу Бразилия, но допуснаха обрат и загубиха с 2:3 (23, 19, -30, -16, -11) във Варна. През януари „трикольорите“ ще имат още един шанс да спорят за място на игрите – на европейската олимпийска квалификация. Но там съперници ще са им 7 тима от ранглистата на континента - Франция, Сърбия, Белгия, Холандия, Словения и Финландия и вероятно Естония. Окончателните състави ще станат ясни след европейското през септември.

„Много ще ни е трудно да се класираме за олимпиадата – обяви селекционерът Силвано Пранди. - Сега трябва да видим къде не сме се представили на ниво и да подобрим играта си. Но имаме изградена основа, оптимист съм.“

А на въпрос за мястото му начело на отбора, италианецът отговори така: „Докато от федерацията смятат, че съм нужен на тима, аз съм тук – продължи той. - В някои показатели бяхме по-добри от най-добрите три тима в света. Но остава горчивината от поражението.“

Снимки: СПОРТАЛ

Коментари

Задължително поле