Възстановиха движението през „Капитан Андреево“ и „Лесово“

Япония разшири търсенето на падналия изтребител F-35

Нов мощен циклон удари Мозамбик

Жертви и над 10 ранени при верижна катастрофа в САЩ (ВИДЕО)

Путин стана доктор хонорис кауза на Пекинския университет

Спряха преминаването през „Капитан Андреево“ и „Лесово“ заради проблеми със системата Пунктовете не обслужваха автомобили час и половина

Руското МВнР: ЕС ще остане най-важният партньор на Русия

Японският император се показа за последен път официално пред публика

Безплатни ваксини на деца поставят в 4 болници в София

Българка продаде картина за €10 000 на човек на Обама Любена Фокс е опозиция на консуматорския свят

1300 мигранти избягаха от център за задържане в Мексико

Валентина Александрова – нежната струна на „Филхармонията и Криско“

Шефът на полицията на Шри Ланка подаде оставка

Две момчета спасиха куче от водите на Тунджа

Експерт на ООН: Имаме 12 години да предотвратим климатичната катастрофа

Първият випуск историци и географи на ВТУ се събра отново 30 г. след дипломирането си

Вълнуваща среща на бивши и настоящи студенти от първия випуск на специалност „История и география“ във Великотърновския университет, както и на преподаватели от Историческия факултет, се проведе в събота във Велико Търново. 30 години след дипломирането си те бяха приветствани от проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, доц. д-р Владимир Попов – (ректор на Великотърновския университет през мандат 1991-1995 г.), доц. д-р Петя Събева, ВрИД декан на Историческия факултет, проф. д.н. Атанас Дерменджиев – ръководител на катедра „География“, проф. д-р Валентин Спиридонов – ръководител на катедра „Нова и най-нова обща история“ и преподаватели, обучавали студентите в периода 1984 – 1989 г.

„Радвам се, че ви виждам отново във Великотърновския университет. Тогава, в онези години, всички бяхме бедни в материално отношение, но имахме дух и надежда, че нещата ще се променят. Дух, който все още носим в себе си. Имахме светло бъдеще на хоризонта. Искрено се надявам с това първо поколение, с този първи випуск на специалност „История и география“, която е толкова хубава и дава възможност на учителите ни да преподават и история и география, да сме поставили една здрава основа, с която името на нашия Великотърновски университет да се чува с добро. Това е традицията, това е нещото, на което трябва да стъпят младите хора, които сега идват след нас. Да пазят институцията, да се връщат обратно в своя Университет, да се опират на своите учители, на своите преподаватели. Нека да им благодарим от сърце, че ни обучаваха и ни предадоха любов към науката. Науката, която ни прави по-добри като хора и общество. През последните години направихме така, че да върнем уважението към професията учител. Бъдете здрави!“, каза в приветствието си проф. Хр. Бонджолов.

Проф. д.и.н. Людмил Спасов, зам.-декан на Историческия факултет в периода 1983-1987 г., разказа за възникването на идеята за разкриването на специалността, академичните предизвикателства пред изграждането на нова структура – катедра „География“ и нейното ситуиране в Историческия факултет.

Благодарствено писмо от името на студентите от първия випуск прочете Елена Радомирова, което бе връчено на Ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. От името на настоящите обучаеми приветствие към „първопроходците“ поднесе второкурсника Иван Димитров, студент от специалност „Педагогика на обучението по история и география“, както и Иван Маринов.

Академичният празничен ритуал намери своя завършен израз чрез предаване на възстановеното знаме на курса на настоящите четвъртокурсници от представителя на първия випуск – Петко Чолаков и общо произнасяне на клетва от завършилите и учещите специалност „История и география“.

Събитието продължи с полагането на паметен венец пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

 

Срещата ще се запомни и с полагането на едно ново начало – в планираното от ръководството на Университета изграждане на духовно пространство, символ на академизма и просвещението. Пред читалнята на Централната университетска библиотека, бе засадена фиданка на кедър. Инициативата е почит към всички приятели и състуденти на първия випуск на специалност „История и география“, които в момента не са тук.

Последва посещение в Музея на Великотърновския университет, където част от студентите от първия випуск дариха на доц. д-р Анка Игнатова снимки от личните си архиви, на които са документирани моменти от учебен процес и теренни практики за музейната сбирка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.