Първият випуск киберспециалисти за армията получиха лейтенантски пагони

Първият випуск киберспециалисти на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна получиха днес лейтенантските си пагони. По традиция тържественият ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 2024 „Цар Симеон Велики“ съвпадна с кулминацията на честванията по повод създаването на българските Военноморски сили, съобщи БТА.

"Днес произвеждаме не просто лейтенанти, а лидери, които ще ръководят с чест, отговорност и преданост към България", посочи в обръщението си към младите офицери началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Той подчерта, че истинските водачи вдъхновяват, мотивират и служат за пример на подчинените си. Вие сте бъдещето на нашия флот и армия, затова трябва да бъдете модел на професионализъм, почтеност и морал, помнете, че да служите на България е привилегия и голяма отговорност, се обърна Медникаров към лейтенантите.

Той допълни, че във випуска „Цар Симеон Велики“ има 31 курсанти, като сред тях са и първите завършващи специализацията „Киберсигурност“. Медникаров припомни, че тя бе създадена преди 5 години в отговор на динамично променящия се свят и новите предизвикателства, като в нея се подготвят експерти, отговарящи за информационната и мрежова сигурност на системите на министерството на отбраната и на армията.

С „добре дошли“ в редиците на българската армия и на ВМС приветства младите лейтенанти началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов изрази увереност, че те са подготвени да бранят националната сигурност, суверенитета и независимостта на България с интелект, отговорност и воля. Той призова офицерите да поддържат високо ниво, тъй като те ще са тези, които ще преведат военния флот в новия етап от развитието му. „Командването на ВМС, на армията и на държавата се стремим да ви осигурим сравним стандарт за работа с вашите колеги от съюзните армии. Стремим се да изградим среда, която да провокира професионалните ви интереси чрез по-добра техническа обезпеченост и модерно въоръжение. Модернизацията на флота и на останалите видове въоръжени сили няма алтернатива,“ посочи Ефтимов. 

https://www.facebook.com/armymediabg/videos/821277089984740
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България