Първият военно-исторически фестивал "Живата история" се проведе в Панагюрище

Първият военно-исторически фестивал "Живата история" се проведе през уикенда в Панагюрище, а за участие в него в градчето в полите на Средна гора се събраха десетки възстановчици и реконструктори от клубовете "Традиция" във Велики Преслав, Велико Търново, Шумен, Силистра, Добрич и от селища от Пазарджишка област и местната община.

Те пресъздадоха културата и воинските традиции на предците ни от различните епохи. В градския парк на Панагюрище бяха показани основите на военното изкуство и военните традиции и демонстрирани военни униформи, оборудване, въоръжение и снаряжение от различни периоди на историята на България - от Средновековието до края на 19-и век и първата половина на 20-и век.

Програмата на фестивала "Живата история" беше наситена с реконструкции на бойни изкуства, които пренесоха зрителите в реалността на военното време. Интерактивните площадки и атракционите позволиха на посетителите да се докоснат до военния бит, да пробват удар с щик и приклад, както и точността на мерника си в стрелба със средновековно оръжие и да се снимат за спомен.

Истинските експонати, оригинални и внимателно съхранените вещи - униформи, оборудване, въоръжение и снаряжение, дадоха възможност на малки и големи да подържат в ръцете си истинско историческо оръжие. Най-зрелищни бяха рицарските боеве, стрелбата с лък, средновековната кухня и урокът по средновековен танц.

Реконструкторите представиха следните дейности:

- Средновековна България - представяне на ежедневно, болярско и царско облекло; стрелба с лък; средновековно училище; сечене на монети и руни; средновековна кухня; уреди за изтезания; палач.

- Сарашка работилница - изработка на кожени изделия - цървули, силяси, чанти и други.

- Интерактивна площадка (щурмова пътека - полигон) - демонстрация на техники за ръкопашен бой, знамена, въоръжение, снаряжение и оборудване на български войн от епохата на Балканската война и Първата световна война.

- Интерактивна площадка (атракцион) - стрелбище за еърсофт оръжие от Втората световна война. Тренировъчен военен полигон за деца.

На площад "20-и април" бе разположен Музей на открито "Приказка за България" - интерактивна площадка с показ и демонстрации на автентични оръжия.

В неделя от 17 часа в подножието на Маньово бърдо на Национален мемориален комплекс "Априлци" в Панагюрище ще започне възстановка "Мъжество и саможертва - Панагюрище'1876" на обявяването на Априлското въстание в Панагюрище, героичните боеве, възторжените мигове на победата и погрома на въстанието. В 20 часа на площад "20 април" е началото на концерта с участието на български изпълнители - рок-група "Сигнал", Любо Киров и Миро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура