Бус удари трамвай на столичния бул. „Ботевградско шосе”

Мръсен въздух над София и тази сутрин

Д-р Сергей Иванов: Голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано БАБХ закъсня драстично с предупрежденията, смята експертът

Доц. Атанас Мангъров: Инфектиращата доза при салмонела е много висока Внесените 100 тона заразено пилешко месо не са опасни категоричен е експертът

Британски милиардер дари 1 млн. паунда за кампанията на Борис Джонсън

Елица Бонев влезе в супер холивудски сериал

САЩ пращат още 7000 военни в Близкия изток за възпиране на Иран

Нетаняху: Израел има пълното право да анексира долината на река Йордан

КАТ стартира засилени проверки за студентския празник

Среща Русия-Украйна-ЕС за газа може да се проведе следващата седмица

Найджъл Фарадж: Моята партия създаде Борис Джонсън и той ще победи

Норвежки депутат предложи НАТО за Нобеловата награда за мир

Никулден е

Ето какво ще е времето днес

Чочев опериран, аут до края на сезона

Първият дневен център за деца с епилепсия отвори врати в столицата

Снимка: Pixabay/ архив

Днес, когато отбелязваме Международния ден на болните от епилепсия, в София се открива Дневен център за деца и лица с това тежко заболяване, съобщава БНР. От Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) съобщиха, че в дневния център, който се намира на столичния бул.“Сливница“, ще се полагат грижи за около 40 деца и младежи с тежка форма на болестта. Помещението е предоставено на асоциацията от Столична община.

Столичната община ще предложи на Агенцията за социално подпомагане новият Център за деца с епилепсия да разчита на държавен бюджет от средата на годината.

Идеята е новата услуга за хора с епилепсия да се поеме от април – май от държавата, каза Албена Атанасова, заместник-кмет „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“ в Столична община:
Още тази година ще подадем към Агенцията за социално подпомагане да стане делегирана дейност. Това зависи от Министерството на финансите, но ние ще го подадем. Това е първият център, който ще се занимава с хора с епилепсия, така че това за нас е много важно.
Пред БНР Веска Събева, която е председател на АРДЕ, обясни: Целта е да имаме възможност да предоставим грижите, опита, експертизата на нашите специалисти, които да направят живота на всички в семейството (на деца с епилепсия) малко по-лек и те да бъдат малко по-щастливи.

Събева отбеляза, че епилепсията е социално значимо заболяване, като по данни на асоциацията болните са около 1 процент от населението, а АРДЕ вече е предприела стъпки и подала документи, за да бъде определен делегиран бюджет за дейностите на центъра от държавата. Целта е социалните служби също да насочват хората, които трябва да бъдат в центъра, защото, освен че е много тежко, епилепсията е непредвидимо заболяване и няма как да се предскаже точно кога ще дойдат пристъпите и те не могат да се контролират:

Тази услуга е доста скъпа, тя  е непосилна за хората, които ще посещават (центъра-бел ред.), тъй като знаете, че обикновено тези родители – единият останал вкъщи, семействата им отиват в групата на социално слабите. Този процес е малко различен, би дал малко шанс на семейството да се укрепи и финансово, и така да бъдат по-добри и по-полезни за себе си и за своето семейство.

На децата и възрастните с епилепсия, които ще посещават центъра, ще се изготви индивидуална оценка за работа, каза председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева:

Ще има арт-терапия, рисуване, учене в кухнята. Ще има компютърен център, музикотерапия, изобразително изкуство и група за психосоциална рехабилитация, психолог, логопед.
Опасността откриването на центъра да бъде отложено, след като са били откраднати климатиците от помещението, е избегната, с помощта на благотворител. Човек, който е купил шестте климатика от фирма, която пък му ги е продала без никаква надценка и е осигурила безплатно монтирането им. Хората с епилепсия у нас са около 75 хиляди, като от тях – над 30 хиляди са деца.

Младежите с епилепсия дойдоха с надежда на откриването. „Ще ми е полезен. Ако има компютри и музика, ще ми е интересно“.

„От доста време чакам центъра и много се радвам, че го получихме най-накрая и изглежда толкова прекрасен“,- споделиха младежите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.