Пентагонът разследвал сигнали за НЛО в продължение на години

Референдум за добива на природен газ в община Генерал Тошево

Учини от БАН ще протестират по време на европредседателството

Депутат и евродепутат дадоха рамо на превозвачите на кръгла маса в Симитли

Британците биха отхвърлили Брекзит, ако допитването беше сега

Хиляди мюсюлмани протестират в Джакарта срещу решението на Тръмп за Ерусалим

Пазаруване от дивана Новите „купони“ са ваучерите

С една трета по-малко са мигрантите в Германия в сравнение с 2016 г.

Съдят австралиец заради оръжейни сделки със Северна Корея

Временно е ограничено движението по „Тракия“ заради аварирал камион

Най-малко петима души са загинали в Чили вследствие на силни дъждове

Тереза Мей: Брекзит позволява да се възползваме от възможностите, които предлага света извън ЕС

Жълт код за обилни валежи в 4 области

Двама души са загинали след сблъсък на товарен влак и автобус в Мексико

Борис Джонсън: Великобритания не трябва да става „васална държава“ на ЕС

Първият дневен център за деца с епилепсия отвори врати в столицата

Снимка: Pixabay

Днес, когато отбелязваме Международния ден на болните от епилепсия, в София се открива Дневен център за деца и лица с това тежко заболяване, съобщава БНР. От Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) съобщиха, че в дневния център, който се намира на столичния бул.“Сливница“, ще се полагат грижи за около 40 деца и младежи с тежка форма на болестта. Помещението е предоставено на асоциацията от Столична община.

Столичната община ще предложи на Агенцията за социално подпомагане новият Център за деца с епилепсия да разчита на държавен бюджет от средата на годината.

Идеята е новата услуга за хора с епилепсия да се поеме от април – май от държавата, каза Албена Атанасова, заместник-кмет „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“ в Столична община:
Още тази година ще подадем към Агенцията за социално подпомагане да стане делегирана дейност. Това зависи от Министерството на финансите, но ние ще го подадем. Това е първият център, който ще се занимава с хора с епилепсия, така че това за нас е много важно.
Пред БНР Веска Събева, която е председател на АРДЕ, обясни: Целта е да имаме възможност да предоставим грижите, опита, експертизата на нашите специалисти, които да направят живота на всички в семейството (на деца с епилепсия) малко по-лек и те да бъдат малко по-щастливи.

Събева отбеляза, че епилепсията е социално значимо заболяване, като по данни на асоциацията болните са около 1 процент от населението, а АРДЕ вече е предприела стъпки и подала документи, за да бъде определен делегиран бюджет за дейностите на центъра от държавата. Целта е социалните служби също да насочват хората, които трябва да бъдат в центъра, защото, освен че е много тежко, епилепсията е непредвидимо заболяване и няма как да се предскаже точно кога ще дойдат пристъпите и те не могат да се контролират:

Тази услуга е доста скъпа, тя  е непосилна за хората, които ще посещават (центъра-бел ред.), тъй като знаете, че обикновено тези родители – единият останал вкъщи, семействата им отиват в групата на социално слабите. Този процес е малко различен, би дал малко шанс на семейството да се укрепи и финансово, и така да бъдат по-добри и по-полезни за себе си и за своето семейство.

На децата и възрастните с епилепсия, които ще посещават центъра, ще се изготви индивидуална оценка за работа, каза председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева:

Ще има арт-терапия, рисуване, учене в кухнята. Ще има компютърен център, музикотерапия, изобразително изкуство и група за психосоциална рехабилитация, психолог, логопед.
Опасността откриването на центъра да бъде отложено, след като са били откраднати климатиците от помещението, е избегната, с помощта на благотворител. Човек, който е купил шестте климатика от фирма, която пък му ги е продала без никаква надценка и е осигурила безплатно монтирането им. Хората с епилепсия у нас са около 75 хиляди, като от тях – над 30 хиляди са деца.

Младежите с епилепсия дойдоха с надежда на откриването. „Ще ми е полезен. Ако има компютри и музика, ще ми е интересно“.

„От доста време чакам центъра и много се радвам, че го получихме най-накрая и изглежда толкова прекрасен“,- споделиха младежите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.