Първият държавен професионален колеж ще бъде в Монтана

През следващата есен в Монтана ще отвори врати първият в България държавен професионален колеж. Процедурата за създаването му вече е стартирана от министъра на образованието Красимир Вълчев, съобщиха в Монтана народните представители от ГЕРБ инж. Дилян Димитров и Ирена Димова.

Подготовката за създаването на новото учебно заведение започна още през 2015 г. по идея на бившия шеф на парламента доц. Борислав Великов. Тогава политици, бизнесмени и представители на местната и централната власт в региона подписаха меморандум за изграждане на интегриран професионален колеж в Монтана. Училището ще подготвя кадри за местния бизнес и ще помогне за съживяването на икономиката и преодоляване на демографските проблеми в региона, коментираха експертите. По предварителни данни в колежа ще се обучават специалисти в областите на земеделието, строителството, техниката и администрацията.

Колежът може да бъде настанен в сградата на затворената преди няколко години Гимназия по механотехника в Монтана, смятат специалистите. „Още тази седмица с ръководството на Регионалното управление по образование имаме среща в МОН, за да обсъдим процедурите за създаването на колежа. Ако всичко върви по план, още следващата година може да има прием. Това ще бъде голям успех за региона!”, заяви областният управител на Монтана Росен Белчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование