Първият животновъд с евтанизирани животни: Не се съмнявам в действията на БАБХ

Чумата беше открита първо в странджанското село Воден. Във фермата на Йордан Трифонов бяха първите унищожени животни - 254 овце-майки, 76 агнета и 6 коча.

Зам.-министърът посочи, че в неговия случай обезщетението ще бъде със средна цена 329 лв. на животно.

Трифонов каза пред БТВ, че първият симптом, който е забелязал е бил кръв по ректума на една от овцете. По-късно едно животно е починало, друго се е излекувало.

Той е категоричен, че не се съмнява в действията на БАБХ. „Заболяването е опасно и ще има огромни стопански загуби.”

По думите му слабост в работата на Агенцията по храните е, че не са обяснили на хората, че животните могат да са болни, но да изглеждат здрави, в добра кондиция и да нямат признаци на болест. „Не се съмнявам и в кръвните проби, няма как да приемем, че френска лаборатория ще манипулира резултатите”, добави Трифонов.

В близките две години той няма да има продукция, вероятно на третата. Категоричен е, че всичко зависи от адекватното обезщетение, иначе това ще обезсмисли гледането на животни в Странджа.

В същото време в района на Бургас се взимат мерки за ограничаване на заразата. Областният управител Вълчо Чолаков посочи, че са образувани пропусквателни пунктове, където се проверяват коли за опити да се изнесе месо, мляко и животни.

Коментари

Задължително поле