Мексико отговори на Тръмп: Няма да плащаме за строежа на стената при никакви обстоятелства

България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз

Захариева: България ще положи усилия за постигане на съгласие по общата европейска политика за миграция и убежище

Григор очаква труден мач с Рубльов

Атакуват в съда бариерата на Стария град

Сирийското правителство ще участва на преговорите под егидата на ООН във Виена

Зелени, сини и получервени в Отечествен фронт срещу зимния туризъм

Минувачи видели стрелците с гранатомети по Алексей Петров

Над 80% от гражданите на Черна гора се обявяват за членство на страната в ЕС

Започна срещата на Тереза Мей и Еманюел Макрон

Бял коняк и пури за пръв път на „Винария 2018“ 26-ото издание на престижния форум ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив

Доли Партън с два рекорда на Гинес

Бракониери нападнаха с брадви лесничеи край Самоков

Риск Инженеринг и Енекод отново са спонсори на Григоров Рейсинг Тийм Младата ни звезда в автомобилизма и неговия тим си пожелаха повече победи през новия рали сезон

Уди Алън отрече обвиненията в сексуални посегателства на доведената си дъщеря

Първият панаир на кулинарното изкуство в Пловдив се открива днес

За първи път от 100 години насам пловдивчани ще могат да опитат отново от прочутото „Филибе кюфте“.

Историята разказва, че в края на 19-и век около днешния квартал „Капана“ един турчин отворил дюкян, в който продавал „Филибе кюфте“, направено по специална негова майсторска рецепта. Няколко години след това рецептата за „Филибе кюфте“ се губи някъде между Пловдив и Цариград (Истанбул). След повече от век тя се завръща в града под тепетата и всички гости на „Етно кухня на колела“ ще могат за първи път да го опитат по време на официалното откриване на първия панаир на кулинарното изкуство днес от 18 часа на площад „Римски стадион“.

Събитието, което е част от Културния календар на Пловдив, ще ни радва всеки ден до 16 май с различни кулинарни изненади, приготвени от майсторите готвачи на етническите общности с най-стара история в града.

ethno_kitchen2

В първия ден на панаира „Етно кухня на колела“ ще бъде разположена пред Джумая джамия. Освен „Филибе кюфте“ кулинарните изкушения на турската общност ще включват още имамбаялдъ, традиционни кебапи, „паша“ кюфте, телешки черен дроб, карнъйарък (пълнен патладжан по специална рецепта), хюремки и ашуре, известно като най-старата гозба в света, и др. Специално от Одрин са доставени лозови листа от района на „Токат“ за традиционните сарми, които турците в Пловдив приготвят с кедрови ядки и мечо грозде.

Панаирът на кулинарното изкуство ще бъде открит с изпълнение на „Чие оро е най-хубаво?“ на камерен хор „Иван Спасов“. Специална изненада ще поднесе вицеконсулът на Турция Волкан Танйълдъз – той ще изсвири българско право хоро на традиционния турски инструмент саз.

Коe е най-вкусното ястие по време на панаира ще определят жителите и гостите на Пловдив като гласуват с „кулинарна бюлетина“ след специалните дегустации, които ще бъдат всяка вечер от 18 ч. От 11 до 16 май „Етно кухня на колела“ ще бъде на различни локации в Пловдив. „Трапезите“ на етническите общности ще посрещат всички от 16.00 до 20.00 часа. 12 май пък е Денят на италианската кухня.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.