Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ролс Ройс губи клиенти сред родните милионери Броят на Поршетата в страната нарасна с 10% само за година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 юни 2019

Вдигат пенсиите на 2,13 млн. българи Увеличението ще е с 5,7%, най-високата става 1200 лева

Еленко Божков: Блокът на „ТЕЦ Марица – изток 2“ няма да може да работи на въглища дълго време след пожара

Проф. Христов: Комунизмът в учебниците по история е представен манипулативно

Първият панаир на кулинарното изкуство в Пловдив се открива днес

За първи път от 100 години насам пловдивчани ще могат да опитат отново от прочутото „Филибе кюфте“.

Историята разказва, че в края на 19-и век около днешния квартал „Капана“ един турчин отворил дюкян, в който продавал „Филибе кюфте“, направено по специална негова майсторска рецепта. Няколко години след това рецептата за „Филибе кюфте“ се губи някъде между Пловдив и Цариград (Истанбул). След повече от век тя се завръща в града под тепетата и всички гости на „Етно кухня на колела“ ще могат за първи път да го опитат по време на официалното откриване на първия панаир на кулинарното изкуство днес от 18 часа на площад „Римски стадион“.

Събитието, което е част от Културния календар на Пловдив, ще ни радва всеки ден до 16 май с различни кулинарни изненади, приготвени от майсторите готвачи на етническите общности с най-стара история в града.

ethno_kitchen2

В първия ден на панаира „Етно кухня на колела“ ще бъде разположена пред Джумая джамия. Освен „Филибе кюфте“ кулинарните изкушения на турската общност ще включват още имамбаялдъ, традиционни кебапи, „паша“ кюфте, телешки черен дроб, карнъйарък (пълнен патладжан по специална рецепта), хюремки и ашуре, известно като най-старата гозба в света, и др. Специално от Одрин са доставени лозови листа от района на „Токат“ за традиционните сарми, които турците в Пловдив приготвят с кедрови ядки и мечо грозде.

Панаирът на кулинарното изкуство ще бъде открит с изпълнение на „Чие оро е най-хубаво?“ на камерен хор „Иван Спасов“. Специална изненада ще поднесе вицеконсулът на Турция Волкан Танйълдъз – той ще изсвири българско право хоро на традиционния турски инструмент саз.

Коe е най-вкусното ястие по време на панаира ще определят жителите и гостите на Пловдив като гласуват с „кулинарна бюлетина“ след специалните дегустации, които ще бъдат всяка вечер от 18 ч. От 11 до 16 май „Етно кухня на колела“ ще бъде на различни локации в Пловдив. „Трапезите“ на етническите общности ще посрещат всички от 16.00 до 20.00 часа. 12 май пък е Денят на италианската кухня.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.