Предупредителен код за ниски температури в 12 области утре

Мадуро прекъсна дипломатическите отношения с Колумбия

20 хиляди протестират пред казармите на Националната гвардия в Каракас

Кораби на НАТО акостираха във Варна

Премиерът Борисов на среща на върха между ЕС и Лигата на арабските държави

Цветанов в Благоевград: ГЕРБ трябва да показва предимствата на ЕС, а не да говори като БСП

Хуан Гуайдо: Високопоставени чиновници на Мадуро са избягали в Турция

Алберт Попов: В България и стените помагат, надявам се да зарадвам публиката

Паргов: Крайният срок БСП да се върне в парламента е 27 май

Сърби кандидатстват за прием в армията на Косово

Полицаите, пострадали при ареста на 17-годишен таксиджия: Законът трябва да ни защитава повече

Хамид Хамид: ДПС остана единствената опозиция в парламента

Ябълките са естествен щит срещу болестите Те са единствените плодове, подходящи за десерт

Нормализирано е движението на влаковете по направлението София-Мездра

ГЕРБ: БСП не е искала по надлежния ред залата в Община Видин

Първият панаир на кулинарното изкуство в Пловдив се открива днес

За първи път от 100 години насам пловдивчани ще могат да опитат отново от прочутото „Филибе кюфте“.

Историята разказва, че в края на 19-и век около днешния квартал „Капана“ един турчин отворил дюкян, в който продавал „Филибе кюфте“, направено по специална негова майсторска рецепта. Няколко години след това рецептата за „Филибе кюфте“ се губи някъде между Пловдив и Цариград (Истанбул). След повече от век тя се завръща в града под тепетата и всички гости на „Етно кухня на колела“ ще могат за първи път да го опитат по време на официалното откриване на първия панаир на кулинарното изкуство днес от 18 часа на площад „Римски стадион“.

Събитието, което е част от Културния календар на Пловдив, ще ни радва всеки ден до 16 май с различни кулинарни изненади, приготвени от майсторите готвачи на етническите общности с най-стара история в града.

ethno_kitchen2

В първия ден на панаира „Етно кухня на колела“ ще бъде разположена пред Джумая джамия. Освен „Филибе кюфте“ кулинарните изкушения на турската общност ще включват още имамбаялдъ, традиционни кебапи, „паша“ кюфте, телешки черен дроб, карнъйарък (пълнен патладжан по специална рецепта), хюремки и ашуре, известно като най-старата гозба в света, и др. Специално от Одрин са доставени лозови листа от района на „Токат“ за традиционните сарми, които турците в Пловдив приготвят с кедрови ядки и мечо грозде.

Панаирът на кулинарното изкуство ще бъде открит с изпълнение на „Чие оро е най-хубаво?“ на камерен хор „Иван Спасов“. Специална изненада ще поднесе вицеконсулът на Турция Волкан Танйълдъз – той ще изсвири българско право хоро на традиционния турски инструмент саз.

Коe е най-вкусното ястие по време на панаира ще определят жителите и гостите на Пловдив като гласуват с „кулинарна бюлетина“ след специалните дегустации, които ще бъдат всяка вечер от 18 ч. От 11 до 16 май „Етно кухня на колела“ ще бъде на различни локации в Пловдив. „Трапезите“ на етническите общности ще посрещат всички от 16.00 до 20.00 часа. 12 май пък е Денят на италианската кухня.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.