Първият тромпет на Метрополитън опера ситни право хоро в Ню Йорк

„Гергана“ –най-старото българско училище в Ню Йорк и трите американски щата– Ню Йорк, Ню Джързи и Кънектикът – навърши зрялата за едно училище в чужбина възраст 15 години. Започнало като детски хор с 12 деца и бързо превърнало се в истинско училище, днес то обучава над 120 българоамерикански деца в детската градина, предучилищната група и класове от първи до 12-ти.

Освен български език и литература, история и география, децата учат хорово пеене, музикален театър, художествена гимнастика, рисуване, български народни танци и карате. Всичко само на български език. Ръководителката на училището Нели Хаджийска е убедена, че обучението по български език в чужда среда е ефективно, само когато децата прекарват в училище повече време и то също в разнообразни извънкласни колективни дейности, включително на сцената. Затова и работата на учителите по български език, сред които и Илияна Димитрова, Валентин Хаджийски и Емилия Иванова, е спрегната с работата на хоровете и театъра.

Докато малките учат, „Гергана“ ангажира и родителите им в своя смесен хор и групи по народни танци и йога. Лозунгът на училището е „Най-добрата българска семейна неделя в Ню Йорк“.

В тържествения концерт за юбилея, посветен и на 24 май, участваха всички изпълнителски групи – детският хор с три възрастови групи, с диригент Красимира Иванчева и корепетитор Лора Ал-Ахмад, класът по музикален театър с ръководител Джина Дидонато, с две групи, по художествена гимнастика на Гергана Горанова, също с две групи, смесеният хор от родители, учители и приятели и групите по български народни танци за деца и за родители с ръководител Антон Антонов. Често деца и родители са на сцената заедно и в хоровете, и в танците. Разбира се, не бяха забравени и училищни стихотворения и сценки, и изложба на децата от класа по рисуване на Дима ОКийф.

https://youtu.be/ZYcyPlQJAhU

Работата на “Гергана” е невъзможна без всеотдайния родителски съвет с председател Ива Събчева и членове Ева Гендел, Емилия Антонова, Мила Чалъмова-Ценова и Антоанета Търпанова-Испирска!

Училището получи поздравления за годишнината от министъра на образованието Красимир Вълчев, от Агенцията за българите в чужбина, която изпрати почетна грамота и паметен медал „Паисий Хилендарски“,от генералния консул на България в Ню Йорк Мая Христова, и много други, сред които и от председателя на Асоциацията на българските училища в чужбина Ирина Владикова, ръководител на българско училище „Кирил и Методий“ във Виена, където през ноември т.г. малките „герганчета“ от класа по музикален театър ще гостуват със своя нов спектакъл. А след това ще го покажат и в театъра на НАТФИЗ в София с помощта на приятелите си от хор „Пим Пам“.

Специални гости на концерта бяха първият тромпет на нюйоркската Метрополитън опера Били Хънтър, който български зет, завърши виртузното си изпълнение с право хоро под акомпанимента на съпругата си, пианистката Анна Стойчева, и пианистът Емил Стойчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини