Първият у нас интермодален терминал откриха край Пловдив

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев откри в четвъртък първия у нас интермодален терминал, който бе изграден на жп гара Тодор Каблешков в пловдивското село Златитрап. Съоръжението дава възможност за комбиниран превоз на контейнерни товари от тирове с железопътен транспорт и осигурява максимална ефективност на товаропотока от и за Централна и Западна Европа, както и в посока Близкия и Далечния изток и дори до Китай.

Служебният транспортен министър изрази надежда, че интермодалният терминал ще заработи още тази година и като приключи обжалването на концесията му, той ще бъде поет от частен оператор. Според специалисти на терминала могат да се обработват около 50 контейнера дневно.

Освен интермодалния терминал министър Христо Алексиев откри и обновения железопътен участък Стамболийски-Пловдив, по който още през април влаковете ще развиват скорост до 160 км/час. "Разстоянието от Пазарджик до Пловдив с влак вече ще се минава за 20 минути. Това е изключително облекчение за близо 6000 души, които ежедневно пътуват по работа по това направление", коментира служебният министър на транспорта.

Коментари

Задължително поле