Първият футболен клуб на веганите

Веганите могат да се похвалят с професионален футболен клуб. Той се казва „Форест Грийн Роувърс“. Отборът се състезава в английската Лига 2 или четвъртото ниво в страната. Този клуб има повече от 100-годишна история, а най-големият му успех е именно изкачването до настоящата дивизия на Острова. Тимът се представя повече от добре и в момента е сред първите седем, които се борят за промоция в следващото ниво в шампионата. Не това обаче е най-важното.

Форест Грийн Роувърс“ е известен с две неща - че има почти същата емблема като тази на „Барселона“ и защото е първият вегански футболен клуб.

През 2010-а отборът е купен от Дейл Винс, предприемач на зелена енергия. Той направи стадиона на тима екологично чист. Какво означава това? Разработена бе изцяло органична тревна настилка. Дъждовна вода пък се събира и рециклира, за да се сведе до минимум използването на водопровода. Върху сградата на стадион "Дъ Ню Лоон", което преведено на български означава "новата морава", бяха монтирани 180 слънчеви панела. Те помагат на клуба да генерира част от електроенергията, която се ползва. Амбициозният Винс не спира обаче до тук. Той купи роботизирана тревна косачка, която работи без човешка намеса. Събира енергия от слънчевите панели на стадиона, а чрез GPS навигация коси там където трябва. На клубната база дори има зарядни устройства за електрически автомобили, тъй като голяма част от служителите карат именно коли на ток.

Само две години след стъпването в управата на новия бос, футболният клуб победи 200 номинирани за наградата на Института по природозащита в категорията „Устойчивост и опазване на околната среда“. Много скоро и цветовете на тима бяха сменени - зелени. През 2015-та „Форест Грийн Роувърс“ се обяви за първия вегански клуб в света. Играчите отдавна спряха да ядат храни от животински произход, а за менюто им се грижат специални готвачи.

С премахването на местото от нашето меню станахме първият клуб в света, който го направи - каза Макс Бун, мениджър на отдела Връзки с обществеността във „Форест Грийн Роувърс“. - Направихме това, заради силни екологични и здравни причини. Залагаме на местните, сезонни, пресни и биологични храни. Нашето меню е 100% веганско, а както знаете, използваме и 100% зелена енергия.“

От клуба се похвалиха, че техният пай, направен от праскова, бешамел и соево мляко е спечелил награда преди година.

Това пък накара от клуба да поръчат и специална екипировка за сезон 2017/18. Титулярният в зелено е направен върху фон от броколи. Резервният е оранжев и на него са изобразени моркови. През настоящия сезон от клуба не са заложили на подобни крайности.

Форест Грийн Роувърс“ обаче се присъедини и към инициативи за Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Наскоро английският клуб официално получи признание от организацията. Но Дейл Винс е крайно амбициран да развие този проект още и още. През 2016-а бе обявено, че се започва изграждането на стадион, който ще бъде изработен само от дърво. Идеята е съоръжението да побира до 5 000 души.

Имаме вариант и за двойно по-голям капацитет, но това зависи от представянето на тима - разкриха от „Форест Грийн Роувтърс“. - Искаме да изградим най-зеления футболен стадион в света. Той ще носи името „Еко Парк“. Около стадиона ще бъдат заседени около 1500 дървета, както и близо 2 км нови живи плетове.“

А какво ще се случи след реализирането и на тази идея? Със сигурност ще се чуе, защото Винс определено не мисли да спира и до тук.

Снимки: Facebook

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят