Първи национален панаир на музейните сувенири подготвят в Габрово

Първи национален панаир на музейните сувенири се провежда в Етнографски музей на открито /ЕМО/ „Етър” в Габрово на 16, 17 и 18 юни. Събитието включва академичен и търговски панели, творческа работилница, изложба.

Началото на Първия национален панаир на музейните сувенири е на 16 юни, когато е откриването на изложбата „Майсторство от близо и далеч”. Експозицията е разположена над Дърворезбарската работилница в музея.

След това ще  стартира академичната част, в която ще се включат специалисти, чието професионално развитие е свързано със създаването и разпространението на музейни сувенири - дизайнери, финансисти, търговци.

„Сувенирът – огледало на музейната идентичност”, е темата, с която Борил Караиванов от Дизайн студио „Редизайн“ ще открие академичния панел на Панаира.

За „Мястото на сувенирния магазин в музея – архитектурна, дизайнерска и търговска перспектива” ще говори Делчо Делчев, представител на Smart FabLab.

Евгения Ангелова, главен счетоводител на ЕМО „Етър”, ще представи какъв опит има музеят при създаването и пласмента на сувенирите си.

"Икономика на музейните сувенири в чужбина. Сувенирите в Музей „Дом на хумора и сатирата” е темата, която ще представи Маргарита Доровска, директор на Музей „Дом на хумора и сатирата”.

Художникът Янко Янков е насочил вниманието си към „Музейните сувенири през погледа на производителя”. Творецът ще представи добрите практики и проблемите, които съществуват пред развитието на музейната сувенирна индустрия.

След 16:30 часа Академичният панел продължава с отворена дискусия между участниците.

Събитията от втория ден на Първия национален панаир на музейните сувенири, 17 юни, започват  с „Творческа работилница по дизайн-мислене.

По същото време в музея започва Пазарище за сувенири, където свои продукти ще представят музеи, фирми-производители, неправителствени организации и други, които работят в сферата на разработването на музейни сувенири.

От 16 до 25 юни пък  ще може да се види изложбата „София за вкъщи” - проект на Студио „Комплект”, представящ осем прототипа на сувенири за столицата. Идеята на създателите й е да зададат нови подходи в комуникацията с различни публики. „София за вкъщи” променя възприятието за идентичност на българските сувенири и разширява представата за тях чрез нови дизайн обекти. Представените прототипи имат висока художествена стойност, но заедно с това са функционални и говорят еднакво добре на българи и чужденци. Поканени са осем дизайнери, които се изявяват в различни сфери – графичен и продуктов дизайн, мода, илюстрация и текстил, бижута.

Организатори на Първия национален панаир на музейните сувенири са Министерство на културата, ЕМО „Етър” и Сдружение „Български музеи”. Партньори на инициативата са: Studio Komplekt и Smart FabLab.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България