Първи скандал на новия кабинет в Австрия

Правителството на Курц иска да дава паспорти на немскоговорящите в Италия

Ден след като встъпи в длъжност новото правителство на Австрия начело със Себастиан Курц (31 г.) се забърка във външнополитически скандал със съседна Италия. Причината е намерението на новата власт във Виена да дава паспорти на немскоговорящите в италианската провинция Алто Адидже.

Областта, чието немско название е Южен Тирол, е предадена от Австрия на Италия след Първата световна война. През 20-те години на миналия век фашисткият диктатор Бенито Мусолини заселва там хиляди етнически италианци, но до днес немскоговорящите са близо двойно повече на брой. Двете общности имат отделни училища, а също и барове и ресторанти. Но Алто Адидже има широка автономия и получава щедри финансови потоци от властта в Рим, благодарение на което сецесионистките настроения са притъпени.

Новата управляваща коалиция в Австрия между консервативната Народна партия и крайнодясната Партия на свободата е записала в програмата си да предложи австрийско гражданство на немскоговорящите в Южен Тирол. Правителството във Виена твърди, че идеята (прокарвана отдавна от Партията на свободата) е проевропейски жест и цели “още по-близък съюз” между гражданите на страните членки. А Курц подчерта, че смята да я реализира в “тясно сътрудничество с Италия и правителството в Рим”.

Италианският външен министър Анджелино Алфано коментира сдържано, като заяви, че разговорът по темата ще изисква “изключителна деликатност”. Но зам.-министърът Бенедето Дела Ведова реагира остро, като посочи, че идеята е опакована в “кадифената ръкавица на европеизма, но всъщност прилича на етно-националистически железен юмрук”.

“Долу ръцете от Италия”, отсече пък Джорджия Мелони, лидер на дясната партия “Братя на Италия”, която е част от опозиционния блок на Силвио Берлускони. Мелони се зарече партията й да ангажира всички институции, за да възпре “тази обида”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа