Първи случай на антракс е засечен при пастир

Случай на кожна форма на антракс при пастир е установен в област Шумен. Това е първи и единствен случай за годината в страната. Според справката за епидемичната обстановка на Министерство на здравеопазването от средата на септември, мъжът е заболял след обработка на кожата на умряло животно. След преглед от инфекционист е оставен на домашно лечение. Диагнозата е лабораторно потвърдена. За случая е уведомена Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен за вземане на мерки по компетентност. 
РЗИ-Шумен продължава епидемиологичното проучване с прилагане на противоепидемични мерки.

Това е първи случай на антракс в страната за тази година, става ясно от Националния център по заразни и паразитни болести. По същото време на миналата година у нас няма нито един пациент с това заболяване.

Антраксът засяга главно тревопасните животни. При хората най-често срещана е кожната форма. Разпространява се чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети, имали досег с трупа. Инкубационният период е от 1 до 20 дни. Кожната форма започва с поява на плътно червено петно, което в продължение на 1-2 дни се увеличава. Наред с локалните промени се появяват и признаци на интоксикация на организма - неразположение, загуба на апетит, главоболие, температура. Ако не се лекува, заболяването може да има фатални последствия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони