Първи случай на Лаймска болест в Пловдив за 2017 г.

Първи случай на Лаймска болест след ухапване от кърлеж за 2017 година е регистриран през тази седмица на територията на Пловдивска област, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Пострадалият е настанен в КАИЛ на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив. Пациенти с Марсилска треска от началото на тази година там не са постъпвали все още въпреки затоплянето на времето през последните дни и увеличените случаи на ухапани от кърлежи и насекоми. От началото на тази седмица те са петима души, като само от пострадалите са от Пловдив.

Същевременно продължава да расте броят на заболелите от морбили, като случаите от 17 март до момента станаха 66. Последните двама поразени от дребна шарка са бебе на 11 месеца от ромския квартал "Столипиново" в Пловдив и дете на 1 година и 5 месеца от село Калояново, които са приети в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив на 27 април (четвъртък).

Драстично се увеличи и броят на заболелите от скарлатина - от двама в периода от 13 до 19 април на 11 между 20 и 26 април. С 10 за същия период от време са скочили и случаите на варицела - от 28 на 38, като 33 от заболелите са от Пловдив. Регистрирани са и 37 случая на чревни инфекции, като в 35 от тях се касае за ентероколит, а в останалите два - за салмонелоза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве