Снабдиха още два квартала в Търново с контейнери за стари мебели До 2500 лева е глобата за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Йоанна Драгнева сподели снимки от изписването на дъщеря й

Прокуратурата подхваща продавача на „чудотворно лекарство“

МВР: Сигнали за бомби в летища и медии са изпратени и в други държави на ЕС

Ще оперират Стефан Данаилов в Бургас Проф. Андрей Йотов идва лично в "Бургасмед" да извърши интервенцията

Гала, Стефан и дъщеря му на пътешествие из Европа (СНИМКИ)

Тръмп: Всеки евреин, който гласува за демократите, показва или пълна неинформираност, или голяма нелоялност

Летищата във Варна и Бургас са получили електронни съобщения със заплахи за сигурността, няма отменени полети

Мадуро: От няколко месеца поддържаме контакти с високопоставени представители на САЩ

Градушка уби над 11 000 птици в САЩ

Възрастни съпрузи загинаха при катастрофа в Златаришко Дядото излязъл от пътя с ВАЗ

Златко Захович: Изключителни техничари!

Сигналите за бомба в сградата на БНТ и на летище София се оказаха фалшиви

Над 50 процента от британците искат референдум за евентуалното крайно споразумение за Брекзит

Хутите свалиха военен дрон на САЩ над Йемен

Първи сме по майки тийнейджърки в ЕС

България се нарежда на първо място по дял на раждания от майки тийнейджърки. Общо 12,5% от всички новородени у нас през 2017 година са били от жени под 20-годишна възраст. Това е най-високият процент от всички страни в Европейския съюз, показват данни на Евростат.

Информацията се отнася за първескините в ЕС за период от една година. Според европейската статистика едно от всеки 8 деца, родени от майки под 20 г., е на българка или румънка. Именно северната ни съседка е на второ място по този показател. Там съотношението е 12,1%, с 0,4 на сто по-малко, в сравнение на това у нас.

След България и Румъния, по данните на Евростат се нареждат Унгария (8,5%), Словакия (8,1%), Латвия (5,1%), Обединеното Кралство (4,7%), Литва и Малта (по 4,4%).

 

В другия край на подреждането са държави като Дания, Италия, Словения, Холандия, Люксембург и Швеция. Там ражданията от майки до 20-годиншна възраст са по-малко от 2% от всичките за 12-те отчетени месеца.

Европейската статистика сочи, че в ЕС през 2017 г. почти всички (92 на сто) първескини са били на възраст между 20 и 39 години. 4 на сто пък е делът на дамите над 40, дали живот за първи път.

За целия ЕС преди две години са проплакали общо 2 302 218 малчугани. От тях 2 122 993 са новородените от майки между 20 и 39 г., докато 988 са отрочетата от жени над 50 г. Почти толкова е броят и на бебета от невръстни момичета – 924 в категорията от 10 до 14 години.

По повод по-възрастните майки, от Евростат става ясно, че най-големият дял на първескини над 40 г. е регистриран в Испания. Близо 9 на сто от всички раждания през 2017 г. там са били от зрели дами. След Испания се нарежда Италия (8,6%), следвана от Гърция (6,6%), Люксембург и Ирландия (и двете с по 5,9%) по същия показател.

В другия край на подреждането са държави като Литва, Полша, Словакия и Латвия. Там новородените от дами над 40 г. са под 2%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.