Първи фестивал на страшното кино в България

Кадър от “Заклинателят”

Хорър панорамата започва на 31 октомври 

Прожекции в Дом на киното и кино “Влайкова”

Класики на ужаса и модерни жанрови предложения пристигат за първия фестивал на страшното кино в България, който ще продължи от 31 октомври до 5 ноември в София, с прожекции в Дом на киното и кино “Влайкова”.

Постер на новия фестивал

Дебютното издание на It’s Alive! Има програма от 12 пълнометражни и 16 късометражни филма от над дузина различни държави. Фестивалната селекция ще предложи над сто години хорър - от дефиниращия жанра “Кабинетът на доктор Калигари” от 1920 г. до съвременни заглавия от последното десетилетие на новия век.

Акцент сред темите и настроенията в първото издание е фолк хорърът, като зрителите ще се срещнат с героите на мрачни митове и зловещи легенди от Балканите до Мексико. It’s Alive! ще отбележи и 50 години от появата на един от най-великите филми на ужасите -“The Exorcist” и ще почете починалия през тази година Уилям Фридкин с прожекция на режисьорската версия на неговото емблематично заглавие.

Плакат на “Кабинетът на доктор Калигари”

Ще бъде поставен въпросът за оригиналност и адаптация в хорър жанра, с представянето на различни версии на някои филмови чудовища, сред които и “Носферату” на Вернер Херцог. Филмовата програма ще бъде съпроводена от срещи с продуценти и актьори на част от селектираните творби. Фестивалът ще предложи още дискусии под знака на жанровото кино, лекция и презентация за някои от тропите в жанра хорър, филмов хорър куиз и игра със специални тематични награди.

Конкурсната програма ще приключи с награда на публиката за най-добър късометражен и пълнометражен филм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино