Пържат ГЕРБ на червен огън и в Габрово

Едно семейство, батко и братко управлявали града на хумора

След като изпържиха ГЕРБ в Хасково, червен огън се оказа, че чака и структурите на партията в Габрово. Депутатката от БСП Кристина Сидорова обяви, че “батко и братко” управляват Габрово. Тя представи схема с назначения, според която братът на Томислав Дончев - Момчил Дончев, е назначен лично от кмета на Габрово Таня Христова за управител на общинско звено “Озеленяване”.

“Управлява бюджет над 1 млн. лв. Назначен е без конкурс и ясни критерии, на които трябва да отговаря”, обясни народният представител. По нейните думи братът на бившия народен представител Цветомир Михов от година и половина не работи в габровската болница, но това не му пречи да е част от Съвета на директорите и на тази си длъжност да получава заплата от няколко хиляди лева. “Кръстниците на кмета на Габрово са съответно: Мария Недева - председател на ОИК и РИК в Габрово, Момчил Недев - юрисконсулт на НЗОК и на големи европейски проекти, които изпълнява община Габрово. И двамата са назначени лично от Таня Христова (същата бе началник на кабинета на Томислав Дончев, а след това той я предложи за кмет на Габрово), без конкурс”, каза още Сидорова. Тя подчерта, че фирмата на Цветомир Михов изпълнява обществени поръчки за поддръжка на автопарка на Общински пътнически транспорт – Габрово.

След разкритията на Сидорова зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев даде знак, че червеният огън ще продължи да пържи общини, управлявани от ГЕРБ. “ През последните дни в централата ни постъпиха над 70 сигнала от цялата страна за груби нарушения по места, шуробаджанащина, кадруване, разпределяне на общински средства и обществени поръчки”, съобщи Бойчев. Той обясни, че е провокиран от призива на премиера Бойко Борисов, който призова от Варна съпартийците си да бъдат изяснени всички подобни случаи, за да не се стига до ситуацията с Делян Добрев. Бойчев съобщи, че откакто БСП са започнали кампания да изнасят данни за роднински назначения на ГЕРБ в общините, членове и симпатизанти на социалистическата партия, които подават сигналите, са подложени на груб натиск и на заплахи. “Надявам се премиерът Борисов да реагира и по този въпрос”, подчерта Бойчев.

“След като вчера разкрих същата роднинска схема в Силистра, нашият областен председател е бил заплашен директно от двама общински съветници за това, че сме изнесли информация за какъв октопод става въпрос”, заяви народният представител от левицата Стоян Мирчев.

Той обясни, че общинският съветник Ганчо Маринов, който е назначил сина си в община Силистра и снаха си, като служител на общинска фирма, се е обадил и буквално е казал на председателя на БСП: “До два месеца ще те затрия, боклук такъв”.

Корнелия Нинова:

Разчистват пътя на Борисов към „Дондуков“ 2

Корнелия Нинова обяви, че Комисията за изтребителите се използва за партийни цели.

“ГЕРБ води война с президента и използва комисията за изтребителите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентския пост.” Това обяви Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя бе категорична, че Народното събрание не може да упражнява парламентарен контрол над президента. “Комисията се използва за партийни цели. Това е една от причините президентът да нарече вас беквокали, Борисов не остана по-назад и нарече нас беквокали”, коментира лидерът на БСП.

Нинова направи забележка на президента за репликата “беквокали”. “В парламента не се намират беквокалисти, това са хората в държавата, които определят пътя на държавата”, обърна се към Румен Радев Нинова. “Г-н президент, ние не сме беквокалисти, но между нас има разлика - тези хора отдясно искат да използват този парламент за битка срещу вас. Ние няма да го позволим. Това е разликата помежду ни. Зад вас сме г-н президент”, увери соцлидерката.

Цветанов защити Томислав Дончев

Борисов нямало да прави среща с групата

]Цветан Цветанов и Николай Сираков обясниха, че БСП се опитват да вкарат държавата в спирала, която да ни отклони от важните въпроси. Снимки Пламен Стоименов
Цветан Цветанов и Николай Сираков обясниха, че БСП се опитват да вкарат държавата в спирала, която да ни отклони от важните въпроси. Снимки Пламен Стоименов

След разкритията на БСП за “батко и братко” в Габрово Цветан Цветанов защити Томислав Дончев. “Томислав Дончев живее от 10 години в София. Брат му е останал да работи и живее в Габрово и е нормално да има някаква работа. Ако беше назначен по време на кметуването на брат му, разбирам да има оплаквания, но Дончев отдавна не е там”, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ.

“Схемите на БСП са едни и същи и е ясно, че така ще действат и в други градове, за да подронват авторитета на всички хора с добър имидж в местната власт. В един малък град, ако си учил в една от двете елитни гимназии, автоматично важните хора в града ти стават съученици”, обясни и депутатът от ГЕРБ Николай Сираков.

Цветанов припомни, че партия ГЕРБ се учреди преди повече от 10 години. “Активистите преди това не се познаваха и съвсем нормално е като са станали приятели, да поканят други от партията за кумове. Вие като журналисти, нямате ли приятелства и кумове с колеги от бранша? Нормално е, защото това ви е средата”, обясни Цветанов.

“Вкарват държавата в спирала, която да отклони от важните въпроси - европредседателството, регионалната политика, големите проекти”, каза още Цветанов. Той уточни, че Борисов няма да прави среща с групата.

“Говорихме три пъти с Борисов и сме обсъдили всички важни въпроси. И двамата считаме, че няма необходимост от среща на партията, защото няма такива проблеми или неотложни въпроси”, категоричен бе Цветанов. Българските граждани само преди няколко месеца заявиха каква е оценката им и къде е доверието - те го дадоха на ГЕРБ на парламентарните избори”, категоричен бе той.

Пишат нови правила

Рестартират процедурата

за изтребител

Парламентът прие докладът на комисията за изтребитерите. В него се предлага частично рестартиране на процедурата. Министерството на отбраната (МО) трябва да прецени на какъв етап обаче това може да се случи.

МО ще изготви доклад и след съгласуване с Министерството на финансите трябва да внесе в Министерския съвет и в Народното събрание промяна на приетия от парламента Проект за инвестиционен разход по проект за придобиване на нов тип боен самолет.

Промяната следва да включва нова финансова рамка, която да осигурява реализацията на трите приоритетни проекта за превъоръжаване.

Аргументи

„Грипен“

били провал

Цветан Цветанов обяви, че “Грипен” са провал. Той съобщи, че в Унгария и Чехия имало скандал, Швейцария отхвърлила с референдум възможността за купуване на шведски изтребители, а в Словакия “имаха съществено неодобрение и там беше приключен мачът”.

Шефът на ПГ на ГЕРБ обясни, че на въоръжение в Румъния, Гърция и Турция има американски изтребители F-16.

В Румъния са купени 8 такива изтребителя през 2013 година, сега ще купуват още 32. В Турция пък имало близо 200 такива изтребителя, обясни той.

Според депутата

Антон Тодоров

ДАНС проверява президентството за теч на тайни

“Екип на ДАНС работи от 10 дни в президентството. Има унищожени документи в президентството, които са засечени от екипа на ДАНС. Тези документи са свързани с четенето на секретна шифрограма от човек, който няма допуск и той се казва Иво Христов”, заяви от парламентарната трибуна депутатът Антон Тодоров от ГЕРБ.

От БСП веднага обявиха, че ще питат прокуратурата - откъде депутатът Антон Тодоров борави със секретна информация, има достъп до секретни документи и е уведомен за операция на ДАНС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика