Пътни полицаи проведоха опреснителни лекции на търговски представители

33-ма търговски представители за Северна България на пивоварна фабрика преминаха в четвъртък опреснителен курс за водачи на превозни средства. Инициативата се проведе съвместно със сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново, Съюза на българските автомобилисти – Велико Търново и представители на „Загорка“ АД.

Курсът започна с лекция на тема „Пътно-транспортната обстановка на територията на област В. Търново и най-честите причини за пътно-транспортни произшествия“ . Участниците проявиха интерес към видеозаснемането и конкретни казуси, с които са се сблъсквали на пътя. Повече стационарни камери и по-солени глоби за превишаване на скоростта ще решат проблема с тежките пътни инциденти, смятат по-голяма част от курсистите. Останалите споделиха мнение, че трябва да се повиши културата на пътя.

След лекционната част участниците проведоха изпит на листовки, а след това и на полигон.

Най-добре представилите се и в теоретичната, и практическата част получиха поощрителни грамоти.

Инициативата бе обвързана и с предстоящия Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспротни произшествия. Тази година за това е определена датата 19 ноември. Всяка година вследствие на пътни инциденти загиват и биват ранени и осакатени стотици деца, младежи, зрели и възрастни хора. Голяма част от тези инциденти са били предотвратими. Те са свързани с грешки и нарушения на участниците в движението, както и с пропуски на проектантите на пътно транспортната система.

Денят за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия е и ден за размисъл , за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Ден, в който да си дадем ясна сметка, че всички - институции, организации, участници в движението в името на живота трябва да дадем своя принос, за да спрем тази безсмислена война по пътищата.

От началото на годината до края на месец октомври в област В. Търново са регистрирани общо 1 167 пътни инцидента, от които 158 тежки, с 20 загинали и 205 ранени граждани. През същия период на миналата година са били регистрирани общо 1298 пътни произшествия, от тях 187 са били тежки, с 23 загинали и 254 ранени граждани.

Само през месец октомври 2017 година на територията на ОДМВР – В. Търново са регистрирани 124 произшествия, от тях 24 тежки, с 4 загинали и 32 ранени граждани. Основната причина за тежките инциденти остава несъобразената скорост, отчитат от Пътна полиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България