Пътят за Токио минава през Варна, обяви Пранди

Пътят за олимпийските игри в Токио през 2020-а минава през Варна и три тежки мача – обяви Силвано Пранди, селекционер на националите по волейбол. - Ако не успеем да спечелим, ще трябва да минем по заобиколения път – на поправителен.

Италианецът, както и селекционерите на останалите три отбора, дадоха съвместна пресконференция. И преди квалификационния турнир докоснаха за късмет традиционната японска кукла Дарума, която ще отиде при победителя.

В петък „лъвовете“ играят с Египет, в събота – срещу Пуерто Рико, а в неделя срещат олимпийския шампион Бразилия в Двореца на културата и спорта. „Успяхме да създадем отбор, който играе на по-високо ниво – продължи Професора. - Момчетата са в добро физическо състояние и можем да разчитаме на тях. А за това колко силно ще играят, зависи изцяло от тях. Първата ни цел – е победа над Египет.“

И благодари на Спортното министерство, федерацията и на общината за избора на събитието да е именно във Варна.

„Очаквам битка с България – да има война на терена“, каза Ренан дал Зато, наставникът на Бразилия.

Според специалиста, „трикольорите“ са един от най-силните отбори в света. „В такъв формат от три мача – за нас олимпийските игри са започнали още от Варна - продължи Зато. - А успехите ни в миналото не са гаранция за бъдещето.“

Гидо Вермюлен, треньор на Египет, призна че не помни загубата на своя тим от „лъвовете“ през 2012-а. По това време той е бил в Холандия, а от онзи състав е останал само един играч. „Но всеки от четирите отбора има своите олимпийски мечти“, каза Вермюлен.

А Освалд Антонети, наставник на Пуерто Рико, смята че Бразилия е фаворит. Но не е за подценяване и тимът на домакините, как ще се справи на свой терен. „Целта ни е да се развиваме и да създадем истинска волейболна култура в нашата страна“, каза още Антонети.

Победителят ще получи Дарума

Традиционната японска кукла Дарума пристигна във Варна и очаква победителя в олимпийската квалификация по волейбол за мъже. Статуетката е наградата за отборите, които спечелят шестте групи от квалификациите и ще си осигурят участие на игрите за Токио 2020.

Дарума е изработена през V век по модел на легендарния будистки монах Бодхидхарма. Японците вярват, че куклата носи късмет. Дарума е символ на постоянство, късмет и служи за насърчаване и постигане на целите . Заради кръглата си форма Дарума може да се върне в изправено положение, когато и да падне. Това е препратка към японската поговорка „Падни 7 пъти, изправи се 8 пъти“.

Цветан Соколов: Играем с по-малко грешки

Нивото ни се вдигна много, играем по-различно, по-комплектовано, с по-малко грешки – обяви и диагоналът Цветан Соколов. - Със системата, която треньорът наложи, нещата се получават. До момента не бяхме играли така и виждаме напредък, има положително настроение в целия отбор. Знам, че това са олимпийски квалификации и няма мач за подценяване. Трябва да се раздадем на максимум и да излезем за победа, защото всеки отбор е дошъл да побеждава. На излизане от хотела се видяхме с бившия ми съотборник в „Кучине Лубе“ Йоанди Леал, поздравихме се. Ще бъде много трудно срещу бразилците, но най-малкото се надявам да стане красив мач и да зарадваме публиката, която ще бъде нашият седми играч. „Селесао“ са в топ 3 на света, ние също във Варна сме побеждавали много трудни съперници. Вярвам в момчетата! Смятам че наистина може да победим всеки един отбор. Но след като бъде даден първият съдийски сигнал, нещата вече се променят...“

Николай Пенчев: Надявам се сервисът ни да сработи

Сервисът е един от ключовите ни елементи в играта и по принцип е важен за всеки отбор – заяви посрещачът Николай Пенчев. - Надявам се нашият да сработи и да създаде проблем на противници, но всичко зависи от самите нас. Започваме с Египет – корав съперник, не е за подценяване. После играем с Пуерто Рико. Ще караме стъпка по стъпка, за да хвърлим всички сили срещу олимпийския шампион Бразилия. В техния отбор се върнаха Леал, както и Лукарели, който пропусна последния сезон заради травма. Със сигурност ще бъдат по-силен отбор отколкото в Лигата на нациите. Ние също ще сме различни с Цветан Соколов. А публиката винаги е била фактор за всеки един от нас. Действа ни изключително мотивиращо, вдига адреналина, удоволствие е да играем пред препълнени трибуни.

 

Коментари

Задължително поле