Ученик е поразен от волтова дъга в Казанлък Инцидентът се е случил по време на междучасие

Пoжaр избухнa в зaвoд за отпадъци край Барселона

Омбудсманът обеща помощ на медици, работещи 8 месеца без заплати Българите масово се жалват от дружества монополисти

Отчаяната съпруга Тери Хачър убийствено секси на 55

Ученици от Търговище гостуват в Румъния Ученическият обмен е между българския и румънския едноименни градове

Грета Тунберг е личност на годината на списание „Тайм“

ЕИБ предостави заем от 65 милиона евро на КЦМ за модернизация

Как да избереш подходящия за теб хладилник?

Вижте какво прогнозира астрологът Гал Сасон за Годината на металния плъх

Путин кани Тръмп на парада на 9 май US президентът обмисля предложението

Премиерът Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Джошуа започна да хвали Кобрата

Кьосев срещу Ганев. А кой е за волейбола?

Ремонт на ГКПП-Кулата срещу задръстванията, 16 тона унищожен канабис и намален миграционен натиск Това докладваха пред Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и ред на изнесено заседание в Петрич

Фаворити, но само до групите

Пътят на Владо Койлазов и Петър Митев до Оскара

Студентски ентусиазъм – по този начин Владо Койлазов и Петър Митев описват първите стъпки на компанията „Хаос груп”. Двамата българи с много упоритост, талант и търпение успяха да зарадват страната ни с награда Оскар за цялостен принос в технологиите и кино индустрията.

VRay софтуерът, разработен от Койлазов и Митев, позволява създаването на 3D изображение, което е много по близко до реалността.

„Мечти не съм имал. Моята цел винаги е била да помагаме на потребителите ни и да станем най-добрия софтуер в нашата област. Това не се постига с награди, а с много работа с нашите потребители”, категоричен е Койлазов.

„Гледахме да си вършим работата, да предоставим уникален продукт – това ни беше фокусът”, каза Митев пред БТВ.

Компанията „Хаос груп” има няколко метаморфози преди да достигне сегашния си вид. Тя е основана от Петър Митев още през 1997 г. и се е занимавала с реклама. „С колегите ми бяхме развълнувани от индустрията, защото 3D-то беше започнало да навлиза масово в рекламата. Но 97-ма година, знаете какво беше, едно много лошо начало за нас”, спомня си Митев.

Именно тогава двамата младежи се запознават. „В началото като се видяхме, Петър имаше някакви идеи и понеже аз не знаех как се пише такъв софтуер, работех си в общежитието в Студентски град и правех експерименти. Първият софтуер, който написахме беше за специален ефект на огън и пушек”, спомня си Владо.

Това е началото на една от най-успешните и бързо развиващи се компании у нас. „В началото пари нямаше и всичко беше студентски ентусиазъм”, казва Петър пред БТВ. В момента у нас „Хаос груп” имат над 200 служители.

Така, години по-късно, компанията кандидатства в конкурса на Филмовата академия. „Всяка година те избират технически области, които да разгледат и всеки, който сметне, че има принос в дадена област, подава кандидатура. В нашата имаше около 10, ако не и повече подобни рендъри. Ходих на интервю в Лос Анджелис да обяснявам защо нашият рендър е най-добър и заслужава наградата, правиха интервюта и с колеги и потребители на софтуера”, разказва Владо.

„Накрая получихме официален имейл, че сме победители. Имаме шега в офиса, че това стана един неработен ден, защото всички сновяха из коридорите, силно развълнувани”, спомня си Петър.

„Сега предстои още работа, трябва да работим за втори Оскар”, смее се Владо.

А междувременно компанията развива по всевъзможни начини кадрите си и обучава нови хора. „Имаме стажантски програми, партнираме си с университети и правим събития, на които каним известни имена от индустрията и ги образоваме”, пояснява Петър.

„Всеки който иска да се занимава професионално с графика, независимо където и да отиде, когото и да попита, всъщност се оказва, че най-добрият източник на информация за това сме ние. Дори човек да отиде в чужбина често се връща при нас”, казва Петър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.