43-годишен мъж загина в София след падане от 15-я етаж

Министърът на екологията оттегли своя заповед

Националният военен университет обновява базите си с 16 млн.лева Това ще са първите мащабни ремонти от 10 години насам

Полицаи иззеха над половин килограм кокаин в Пазарджик Задържан е дилър с множество регистрации за блудство, изнасилвания и наркотици

Евакуираните, заради вулкан на Филипините, са вече 15 000

Контрабандист на цигари опита да прегази полицай и да избяга край Харманли

Шофьор с 1,6 промила алкохол в кръвта помете спирка в София

Лидер на косовските сърби беше показно разстрелян

Разкриха частни охранители без лиценз в Свищов Нелегалните гардове са пазили два обекта

Задържаха агресивен лекар в нетрезво състояние по време на дежурство в София

Български превозвачи се притесняват, че гръцките фермери пак готвят гранични блокади

Обраха шофьор на катастрофирал румънски микробус

Делян Добрев пита Елена Йончева дали тя работи за чуждо разузнаване

Двама непълнолетни потрошили 12 автомобила в Пловдив

Гневен мъж наряза гумите на лека кола за отмъщение

Пътят на Владо Койлазов и Петър Митев до Оскара

Снимка: БТВ

Студентски ентусиазъм – по този начин Владо Койлазов и Петър Митев описват първите стъпки на компанията „Хаос груп”. Двамата българи с много упоритост, талант и търпение успяха да зарадват страната ни с награда Оскар за цялостен принос в технологиите и кино индустрията.

VRay софтуерът, разработен от Койлазов и Митев, позволява създаването на 3D изображение, което е много по близко до реалността.

„Мечти не съм имал. Моята цел винаги е била да помагаме на потребителите ни и да станем най-добрия софтуер в нашата област. Това не се постига с награди, а с много работа с нашите потребители”, категоричен е Койлазов.

„Гледахме да си вършим работата, да предоставим уникален продукт – това ни беше фокусът”, каза Митев пред БТВ.

Компанията „Хаос груп” има няколко метаморфози преди да достигне сегашния си вид. Тя е основана от Петър Митев още през 1997 г. и се е занимавала с реклама. „С колегите ми бяхме развълнувани от индустрията, защото 3D-то беше започнало да навлиза масово в рекламата. Но 97-ма година, знаете какво беше, едно много лошо начало за нас”, спомня си Митев.

Именно тогава двамата младежи се запознават. „В началото като се видяхме, Петър имаше някакви идеи и понеже аз не знаех как се пише такъв софтуер, работех си в общежитието в Студентски град и правех експерименти. Първият софтуер, който написахме беше за специален ефект на огън и пушек”, спомня си Владо.

Това е началото на една от най-успешните и бързо развиващи се компании у нас. „В началото пари нямаше и всичко беше студентски ентусиазъм”, казва Петър пред БТВ. В момента у нас „Хаос груп” имат над 200 служители.

Така, години по-късно, компанията кандидатства в конкурса на Филмовата академия. „Всяка година те избират технически области, които да разгледат и всеки, който сметне, че има принос в дадена област, подава кандидатура. В нашата имаше около 10, ако не и повече подобни рендъри. Ходих на интервю в Лос Анджелис да обяснявам защо нашият рендър е най-добър и заслужава наградата, правиха интервюта и с колеги и потребители на софтуера”, разказва Владо.

„Накрая получихме официален имейл, че сме победители. Имаме шега в офиса, че това стана един неработен ден, защото всички сновяха из коридорите, силно развълнувани”, спомня си Петър.

„Сега предстои още работа, трябва да работим за втори Оскар”, смее се Владо.

А междувременно компанията развива по всевъзможни начини кадрите си и обучава нови хора. „Имаме стажантски програми, партнираме си с университети и правим събития, на които каним известни имена от индустрията и ги образоваме”, пояснява Петър.

„Всеки който иска да се занимава професионално с графика, независимо където и да отиде, когото и да попита, всъщност се оказва, че най-добрият източник на информация за това сме ние. Дори човек да отиде в чужбина често се връща при нас”, казва Петър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.