Пaтриотите и БСП против СЕТА (обзор)

“За” гласуваха 110 депутати, “против” бяха 98, а 7 се въздържаха. Снимка: Пламен Стоименов

Има опасност от навлизане на пазара на ГМО продукти

Споразумението бе прието на първо четене с гласове на ГЕРБ и ДПС

Депутати призоваха текстовете да не минават на второ четене заради риск за българския бизнес

С гласовете на депутати от ГЕРБ и ДПС на първо четене парламентът ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз (СЕТА). От БСП, “Обединени патриоти” и “Атака” бяха “против”. “За” гласуваха 110 депутати, “против” бяха 98, а 7 се въздържаха.

Споразумението предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които се улеснява износът в Канада.

Сред аргументите срещу споразумението бяха опасността от навлизане на пазара на ГМО продукти, добива на шистов газ чрез фракинг и ограничаването на националния суверенитет.

От “Обединени патриоти” и призоваха второто четене на споразумението да бъде преодоляно с обществена активност, защото последиците за България ще са неблагоприятни:

“Днес ние създадохме поредната заплаха за България, за българския бизнес, за българските трудови хора”, каза Искрен Веселинов.

“Ние многократно сме изразявали своите опасения, защото националният интерес на България не е защитен по никакъв начин, а за нас той е приоритет. Ето защо аз призовавам, когато се стигне до второ четене тези, които не са подкрепили законопроекта на първо, нека да не го подкрепят и на второ”, заяви Филип Попов от БСП.

Междувременно група протестиращи се събраха пред сградата на парламента, за да изразят несъгласието си с приемането на Законопроекта.

Народните представители от ВМРО Мария Цветкова, Александър Сиди и Искрен Веселинов са се срещнали с тях и са ги призовали да бъдат активни, защото българското общество трябвало да се събуди, за да не допуска “актове, които не защитават националния ни интерес”.

Коментари

Задължително поле